Duhovna obnova za župljane Otočca u povodu slavlja svetkovine sv. Fabijana i Sebastijana

Nedelja, 14. 1. 2018.

Na misi u 9 sati bili su vjeroučenici do šestog razreda sa svojim roditeljima, a u 11 sati vjeroučenici sedmih i osmih razreda s roditeljima. Navečer u 18 sati bila je srednjoškolska i studentska mladež.

U svojoj homiliji mons.Jurišić kazao kako čovjek nije samo meso i tijelo, nego je nešto više od toga; mi u svom tijelu nosimo i besmrtnu dušu koju nam je Bog dao. Čovjek je jedinstven. On je jedno s tijelom i dušom. Znamo da naše tijelo u kojem živimo nastalo sjedinjenjem roditelja, a to opet ukazuje da je taj najviši izraz bračne ljubavi, voljom Boga Stvoritelja, nerazdijeljivo povezan s buđenjem ili rađanjem novog života.

Naša Crkva koji put čuje prigovor kako kršćanstvo ne gledan lijepim očima ljudsku tjelesnost. Crkva naglašava kako je naše tijelo vrijedno i dragocijeno; čak što više, ono je sveto. Ono nije stvoreno za bludnost, ono je stvoreno za Boga. Ne zante li da je vaše tijelo hram Duga Svetoga kojeg ste primili od Boga koji boravi u vama. Po krštenju se Duh Božji nastanio u srcima našim, te on posvećuje i naše tijelo. U mnogim je glavama brak postao nešto prolazno, nešto do prve prilike. Za život kršćana jedino je mjerilo Isus Krist i njegovo Evanđelje, njega slijedimo da bismo živjeli - naglasio je dr.Jurišić.

Na svetim misama je č.s. Dobroslava Mlakić, postulatorica za proglašenje blaženom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. Na kraju svake mise s.Dobroslava govorila je o liku i djelu Majke Marije Krucifikse Kozulić od rođenja do smrti, o njezinim bogatim roditeljima veleposjednicima i vlasnicima brodogradilišta, od ulaska u samostan, do izgradnje zgrade na Trsatu, o zalaganju Marije Krucifikse Kozulić koja je bila prava majka siročadi, siromaha, napuštenih; osiguravajući im besplatno krov, zaklon, hranu, odjeću, odgoj i obrazovanje. Prošla je blagoslivljajući sve, blagoslivljajući uvijek. Revnim djelima slavi Božjoj i ljubavi prema bližnjemu posvetila je svu svoju dušu jednostavnu, čistu, poniznu, hrabru i ozbiljnu, o njenoj dobokoj povezanosti s Bogom i vjeri, o molitvi kada joj je bilo najteže. Godine 1899. Marija Kozulić utemeljila je Družbu sestara Presvetog Srca Isusova i položivši zavjete uzela ime Krucifiksa.

Sestra Mlakić pozvala je vjernike da mole za sve časne sestre, a pogotovo za s. Krucifiksu kako bi postigla mjesto na oltaru i proglašena svetom. Na kraju mise vjernici su mogli i kupiti knjigu koju je s.Dobroslava napisala o Mariji Krucifiksi Kozulić.

Euharistijsko slavlje uveličao je mješoviti crkveni zbor "Sv.Cecilija".

ot duh obn 1ot duh obn 2

  Vijesti - Sve