Pepelnica u senjskoj katedrali

Srijeda, 5. 3. 2014.

Misno slavlje s obredom pepeljenja predvodio je senjski župnik dr. Richard Pavlić u suslavlju sa župnim vikarom vlč. Nikolom Pršom koji je održao propovijed.
Svečanost su uzveličali ministranti i Katedralni zbor sv. Cecilije liturgijskim pjevanjem uz orguljsku pratnju Milana Dučića, a pod vodstvom Ivana Prpića.
Na početku svete mise župnik Pavlić okupljene vjernike podsjetio je na prošlogodišnju Pepelnicu koju smo proslavili u zajedništu sa fra Zvjezdanom Linićem, koji je nažalost u međuvremenu teško obolio i ubrzo od posljedica te teške bolesti umro, kazao je danas ovu svetu misu i molitvu posvećujemo pokojnom fra Zvjezdanu, duhovniku koji je izgovorenim riječima s propovjedaonice i svojim duhovnim djelovanjem mnogima donosio utjehu i nadu, a život učinio ljepšim.

Velečasni Nikola na početku propovijedi osvrnuo se na blagdanska čitanja iz Evanđelja i značenje korizme u životu Crkve i svakog vjernika. Nastavljajući propovijed posebno se osvrnuo na važnost redovitog pristupanja sakramentu ispovijedi - pomirenja s Bogom. Napomenuo je, Crkva obvezuje vjernike da svake nedjelje i svetkovine sudjeluju na misi, te da se pričeste barem jedanput godišnje, po mogućnosti u vazmenom vremenu pripravljeni sakramentom pomirenja ili ispovijedi. Ispovijed je velika svetinja Katoličke Crkve, povezana s Isusom Kristom. Crkva preporučuje pričest zato što ona vjernike čvršće sjedinjuje s Kristom i zato što ih ona odvaja od grijeha. Vjernici mogu pristupiti svetoj pričest ne samo u nedjelje i svetkovine, nego i češće, pa i svakoga dana kada sudjeluju na svetoj misi, naglasio je svakako prije pristupanja pričesti bez prethodne ispovijedi nužno je dobro ispitati savjest i uvidjeti težinu svih počinjenih grijeha važno je da svatko bude svjestan i odgovoran vjernik i prije svete pričesti iskreno se ispovijedi i pomiri s Bogom, jer pristupanje svetoj pričesti znači doista pomirenje s Bogom. Da bi vjernik bio doista pomiren s Bogom i Crkvom, mora iskreno požaliti zbog svojih grijeha, tj. mora se iskreno pokajati, priznati ih u osobnoj ispovijedi i izvršiti zadanu pokoru.
Zaključio je: "korizma je vrijeme pokore, obraćenja i preispitivanja. Bog nas poziva da mu pristupimo otvorenim srcem. Razderite srca a ne halje svoje, vratite se Bogu svome koji je Bog ljubavi, dobrote i milosrđa."
Nakon propovijedi uslijedio je obred blagoslova pepela (dobivenog od blagoslovljenih maslinovih grančica s prošlogodišnjeg blagdana Cvjetnice), i pepelenja vjernika uz riječi svećenika: "Obrati se i vjeruj evanđelju!" Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima na obraćenje i duhovnu obnovu kroz pokoru - milostinju, molitvu i post, kojima započinje korizmeno vrijeme - hod od četrdeset dana do Uskrsa.

  Vijesti - Sve