Proslavljen blagdan Male Gospe u Senju

Ponedjeljak, 8. 9. 2014.

Crkva slavi blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, koja je u Božjoj milosti rođena i začeta, sačuvana od istočnog grijeha i to zato što je od Boga unaprijed odabrana da bude majka Isusa Krista. Marija je od svog rođenja bila najsvetija od svih stvorenja jer je bila predodređena za majku Sina Božjeg, Spasitelja svijeta.
Na početku svoje propovjedi vlč. Nikola osvrnuo se naP blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, Malu Gospu od koje je rođen Isus Krist, zatim je pojasnio evanđelje koje nam govori o rodoslovlju Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova, napomenuo je možda nam se nabrajanje tih imena čini dosadno i nerazumljivo, ali svako pročitano ime važno je za dolazak na ovaj svijet Sina Božjeg. U evanđelju pratimo niz; Abrahamu se rodi Izak, Izaku se rodi Jakov... i sve tako do Josipa i Marije od koje se rodio Isus Krist, Sin Božji. Sve se dogodilo da se ispuni Riječ Gospodnja, evo Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel, što znači, S nama Bog. Također iz evanđelja smo saznali kako je Josip, Marijin zaručnik doživio kad mu je sam Bog objavio, da je od Duha Svetoga ono što je začeto u utrobi Marije Djevice doista Sin Božji po kojem je Bog ispunio svoje obečanje i vječni naum spasenja svijeta od grijeha njegovih. Marija je od Boga izabrana za rođenje Sina Božjeg, sva je bila okrenuta Bogu i poslušnosti njegovoj riječi. Marija je sačuvana od istočnog grijeha, bezgrešno začeta, primila je Onoga kojega su proroci naviještali, otvorila mu svoje srce i tako je postala dio Božjega djela našeg spasenja i otkupljenja. Potaknuti Marijinim primjerom iz evanđelja, ispunjeni Božjom blizinom i ljubavlju, molimo Malu Gospu da nam pomogne da tu ljubav primimo i ponesemo i sa ovog misnog slavlja u svoje obitelji.
Nakon misnog slavlja ljepoti blagdana doprinijelo je i to što je od prošle godine uvedena i procesija sa svijećama nakon misnog slavlja. Tako su i ove godine vjernici predvođeni vlč. Nikolom s upaljenim svijećama izašli iz crkve i u procesiji uz liturgisko pjevanje katedralnog zbora u ophodu do crkve prošli parkom književnika unutar kojeg se nalazi i zavjetna crkva BDM, dolaskom pred crkvu vlč. Nikola udijelio Božji blagoslov prisutnim vjernicima uz napomenu da ponesu svijeće u svoje domove i neka ih svijeća uči ispravnom vjerničkom načinu života te da poput svijeće drugima svjedoče svjetlost vjere.
Priredila: Blaženka Ljubović, prof

 

  Vijesti - Sve