Blagoslov mora i brodica

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Senj

senj gospa ribarska2(Senj, 15.7.2016.) - U petak 15. srpnja održana je u Senju u sklopu posljednjeg dana trodnevnice uoči proslave blagdana suzaštitnice župe Senj Gospe Karmelske ili kako ju Senjani zovu Gospe Ribarske blagoslov mora i svih živih bića koji se njime služe. Predvodnik trodnevnice župnik Zavalja i Borićevca i domaći sin iz Sv. Jurja vlč. Dino Rupčić predslavio je misu u senjskoj katedrali Uznesenja BDM u suslavlju župnika Senja dr. Richarda Pavlića i župnog vikara vlč. Nikole Prše. Glazbom je misu uzveličao katedralni zbor uz orguljsku pratnju Milana Dučića. Uz domaće vjernike misi su nazočili hodočasnici iz molitvene zajednice Betlehem iz Ogulina. Nakon mise održan je zavjetni ophod oko kipa Majke Božje Ribarske, nakon čega je na senjskoj rivi slijedio blagoslov mora i brodica.

„Marija je blažena i po tome što je slušala i čuvala riječ Božju nakon što je primila objavu od anđela i Duha Svetoga. Ta imperativna poruka primanja i čuvanja riječi Božje upućena je i svima nama a da bi ju prihvatili srca nam moraju biti otvorena, inače ćemo u duši biti prazni,“ istaknuo je u svojoj propovijedi vlč. Rupčić. Slijedio je zatim ophod oko kipa Majke Božje Ribarske postavljene u središtu katedrale, a nakon blagoslova i procesija do Senjske rive.
„Blagoslivljajući danas ovo nemirno more i sva živa bića koja se njime koriste želimo zahvaliti Bogu što nam je ga je podario ,“ istaknuo je vlč. Rupčić u nazočnosti brojnih vjernika i hodočasnika. Iako je na rivi bilo vrlo vjetrovito vrijeme sa snažnom burom, to nije spriječilo nazočne da sudjeluju na ovoj činu duboko uraslom u crkvenu i društvenu povijest Senja.

senj gospa ribarska1senj gospa ribarska3

Tags: Senj, Gospa Ribarska, vlč. Dino Rupčić

Ispis