bener

Slavlje Gospe Snježne u Krivom Putu

krivi put procesija(Krivi Put, 5.8.2018.) - Blagdan Gospe Snježne tradicionalno je svečano u nedjelju 5. kolovoza proslavljen u Krivom Putu, župi iznad Senja kao blagdan nebeske zaštitnice. I ove godine su se na blagdan Gospe Snježne okupili brojni Krivopućani iz Hrvatske i inozemstva koji time pokazuju vezanost za svoj rodni kraj i župu koja je pred pola stoljeća imala više od tisuću žitelja, a početkom 20. stoljeća 4600. Misno slavlje predslavio je gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović, koji je upravo u Krivom Putu pred 54 godine počeo svoj svećenički put. Suslavio je župnik Krivog puta i Senja dr. Richard Pavlić, rektor bogoslovskog sjemeništa u Rijeci i domaći sin dr. Mario Tomljanović, župni vikar Nikola Prša, a liturgiju su uzveličala i dvojica bogoslova Gospićko-senjske biskupije Josip Tomljanović iz Senja i Karlo Špoljarić iz Perušića. Glazbom je liturgiju uzveličao katedralni zbor iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike. Uz više stotina Krivopućana na proslavu su tradicionalno hodočastili brojni mladi iz Senja.

"Na Krivom Putu sam pred 54 godine prvi puta kao svećenik i pročitao knjigu što je narod te preuzeo i prebrodio svoje prve svećeničke krize" - istaknuo je na početku biskup Bogović, te poručio duhovnu misao da trebamo Bogu zahvaljivati na kruhu i zapitati se čime smo to zaslužili. "Učimo se Bogu zahvaljivati na svim darovima kao što to čine vaši zemljaci Bunjevci u Vojvodini na svečanosti Dužijanci (dolazi od duga kojeg zahvaljujemo Bogu). Trebamo se pokajati i tražiti ispriku zbog naše poslovične nezahvalnosti. Danas posebno imamo razloga izraziti nacionalnu zahvalnost braniteljima koji su darovali svoj život da bi spasili druge živote. Hrvatska je jedno deblo koje ima puno grana i plodova od kojih su najvažniji branitelji. Tako da i mi imamo našu dužijancu prema domovini, ali i prema žrtvama iz drugih ratova. Mnogi od njih su kroz povijest pobacani poput smeća, nisu bili niti popisivani kao žrtve, a na nama je danas dužnost da ih popišemo i dostojno pokopamo. Za to bi bio dostojanstven križni put od Bleiburga do Crkve hrvatskih mučenika na Udbini gdje bi takve pokopali u Svehrvatskom grobu. Dug je to naše generacije" - zaključio je biskup Bogović.
Domaći župnik Richard Pavlić zahvalio je brojnim župljanima koji su pripomogli da se i ove godine dostojanstveno obilježi blagdan Gospe Snježne, a misi su nazočili gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina, njegov zamjenik Jurica Tomljanović kao i predsjednik gradskog vijeća Željko Tomljanović. Misno slavlje započeo je procesijom od grobljanske kapele uz nošenje kipa Gospe Snježne kojoj se utiču Krivopučani i ostali hodočasnici.

krivi put misa

Tags: Senj, Krivi Put, Gospa Snježna

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice