bener

Slavlje Bogojavljenja u Slunju

slunj biskup bogovic i bogojavljenje(Slunj, 6.1.2019.) - Gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović tradicionalno je blagdan Bogojavljenja predslavio u Slunju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u suslavlju s domaćim župnikom i dekanom slunjskim mons. Milom Pecićem, u svojoj rodnoj župi i pri tom progovorio o vjeri u Krista sina kroz prizmu tri mudraca koji su došli u pohode rođenom spasitelju.
Mali odlomak iz evanđelja o pastirima i kraljevima/mudracima slikovito i zorno opisuje nam likove od kojih jedne vodi ljubav i dobrota a druge mržnja i zloća. S jedne strane imamo mudrace/kraljeve i pastire, a s druge Heroda i pismoznance. Prvi idu Spasitelju i nose mu darove, a drugi nastoje da ga uklone i ubiju. Herod je to želio učiniti odmah (Nevina dječica), a pismoznanci i farizeji su to dovršili na Kalvariji, poručio je na početku biskup Bogović svoju misao o blagdanu Bogojavljenja.

Continue Reading

Ispis E-mail

Stjepanje u Slunju

slunj stjepanje biskup u kolu(Slunj, 26.12.2018.) - Gospićko senjski biskup u miru Mile Bogović tradicionalno je predvodio misno slavlje na blagdan sv. Stjepana prvomučenika u srijedu 26. prosinca u rodnoj župi Slunj, nastavivši tako praksu od vremena dok je bio biskup pri obilasku dekanatskih središta. Koncelebrirao je župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić, a misa je okupila brojne vjernike Slunja koji su došli na susret sa svojim biskupom i sugrađaninom. Glazbom je misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju Branke Čuić.

Continue Reading

Ispis E-mail

Mostovi 2019.

slunj mostovi 2019 1(Slunj, 19.12.2018.) - U božićnom vremenu iz tiska je po tradiciji izišao godišnjak Slunjskog dekanata Mostovi 2019. List izdaje Slunjski dekanat, a glavni urednik je župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić. Tiskanje je obavio ITG doo Zagreb a suradnici su svećenici župa Slunjskog dekanata Šimo Božić, Ivan Hodak i Stanko Smiljanić. Na naslovnica Mostova dominira nova crkva bl. Ivana Merza na slunjskom poligonu sagrađena 2017. godine, dok je na zadnjoj stranici detalj s misnog slavlja svećeničkog dana u Svetvinćentu u čast mučenika Miroslava Bulešića, kao i detalj sa susreta krizmanika u Slunju. Novi broj Mostova je 31. po redu, a sve fotografije su u boji.

Continue Reading

Ispis E-mail

Slunjani se spominju 27. godišnjice progona

slunj biskup bogovic(Slunj, 16.11.2018.) Biskup Bogović i 27. obljetnica progonstva Slunjana. U petak 16. listopada u Slunju je dostojanstveno obilježena 27. obljetnice od progonstva Slunjana iz svog ponosnog grada. Sve je započelo komemoracijom kod spomenika poginulim braniteljima u gradskom parku, nastavljeno kolonom sjećanja središtem grada, svetom misom u župnoj crkvi Presvetog Trojstva a zaključeno je satom povijesti pod nazivom „Da se ne zaboravi“.

Continue Reading

Ispis E-mail

Sv. Franjo Asiški proslavljen u Zavalju

zavalje sv franjo procesija(Zavalje, 6.10.2018.) - U subotu 6. listopada u jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se nalazi na teritoriju susjedne BiH Zavalju proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Franje Asiškog. Misu je predslavio župnik Udbine i Podlapače i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini te Udbinski dekan vlč. Josip Šimatović u suslavlju mjesnog župnika Dina Rupčića i više svećenika susjednih župa kao i župe sv. Antuna u Bihaću fra Bone Tomića. Na misi su uz brojne hodočasnike nazočili i domaći vjernici u narodnim nošnjama koji su prije misi nosili kip sv. Franje u ophodu oko crkve.

Continue Reading

Ispis E-mail

Vaganac: pokop žrtava uz počasti i slavlje Križeva

vaganac1(Vaganac, 14.9.2018.) - Pokop žrtava iz Drugog svjetskog rata na području Vaganca trebao je čekati 70 i koju godinu. Ipak, sa zakašnjenjem dio žrtava je pronađen, stručno je identificirano 55 osoba. Radi se o žrtvama komunističkog režima koje su bačene u jame, bunkere, bez suda i mogućnosti obrane. Žrtve su pronađene na 8 lokacija. Ovo nije ni izdaleka završen posao. Trebat će još puno truda da se pronađu ostaci još nekoliko stotina žrtava. Ministarstvo branitelja, koje je preuzelo brigu o pronalaženju žrtava u suradnji sa stručnim službama /Crvenim križem, uložilo je veliki napor u otkopavanju ostataka ubijenih i njihovoj identifikaciji.

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice