bener

SLUNJ/BLAGAJ: Vazmeno bdijenje

(3. 4. 2010. – M. P.) U slunjskoj crkvi Presvetog Trojstva u 23 sata počelo je vazmeno bdijenje. Praćen ministrantima župnik mons. Mile Pecić je blagoslovio oganj pred crkvom i upalio uskrsnu svijeću. Od uskrsnog plamena paljene su svijeće u rukama vjernika. Nastavljena je služba svjetla, potom služba čitanja. Navještaj silnih djela Božjih koje završava Uskrsnućem kao krunom svega stvorenog. Potom obnova krsnih obećanja što nije puka formalnost, pogotovo noćas.

U euharistiji, u zalogaju kruha i gutljaju vina, Krist je sažeo svu svoju žrtvenu ljubav od koje vjernici žive. Zaorile su uskrsne pjesme. Posebno je omiljela pjesma Veseli se o Marijo. Na kraju blagoslov jela. Pomiješao se miris tamjana i miris pršuta, jaja, luka...
Dočekali smo novi dan, dan Uskrsnuća. Na kraju divna uskrsna pjesma Kraljice neba, raduj se. Crkva je bila dupkom puna. Dio vjernika morao je pred crkvom stajati jer nije bilo mjesta.
Vazmeno bdijenje u Blagaju bilo je u 20 sati. Župnu crkvu popunili su vjernici iz udaljenih sela Točak, Pavlovac, pridružili se vjernici iz Blagaja i gosti koji će Uskrs provesti u vikendicama. Naša ministrantica Katarina Mujić potrudila se da našim čitateljima dočara dio atmosfere sa bdijenja u Blagaju.

 

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice