bener

Kapelica Gospe Snježne u Gnojnicama

gnojnice Gospa snjezna(Gnojnice, 3.8.2014.) - Zbor vjernika u Gnojnicama ove gdine bio je u nedjelju 3. kolovoza 2014. u 17 sati u kapeli „Majke Božje Snježne". Misu je predslavio domaći župnik mariolog mr. Antonio Čutura. Osvjetlio je lik Djevice Marije i objasnio da se taj isti blagdan slavi 1. siječnja svake godine, na blagdan „Bogorodice" i protumačio da je to u stvari isti blagdan koji se slavi na današnji dan i na samu Novu godinu. Dakle, „Gospa Snježna" je „Marija Bogorodica" ili „Marija Velika".

Dobila je titul „Snježna", jer su je izgradili na mjestu gdje je tada 5. kolovoza u Rimu pao snijeg. Tada je izgrađena prva kapela u Rimu na čast Marije Velike, Isusove Majke, „Marije Bogorodice". Dakle, ono što je dogmatizirao sabor u Efezu, 451. godine slavi se svake godine 5. kolovoza ili pak na samu Novu Godinu. Ručak na Korani je organizirao revni župljanin Mile Mićan Cindrić koji svake godine rado to čini. Župnik Antonio, cvitovački bogoslov Pero Jurčević, mežnar Nina i mežnarica Draga su ostali u radosnom druženju sa župljanima na Korani. Župljani su kao i svake godine bili zadovoljni sa proslavom blagdana, a ove godine su imali i jedan razlog više, bili su sretni što ostaju u granicama župe sv. Nikole biskupa sa sjedištem u Cvitoviću.

Selo Gnojnice civilno pripadaju cetingradskoj općini a crkveno cvitovačkoj župi. Bilo je prijedloga da pripadnu cetingradskoj župi, ali su župljani Cvitovića, a posebno stanovnici Gnojnica to odbili.

Tags: Slunj, Cetingrad, Gospa Snježna, Gnojnice

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice