bener

Susret obitelji i mladih slunjskog dekanata

cvi-dan-obitelji(Cvitović, 14.2.2015.) - Na dan suzaštitnika župe Cvitović Sv. Valentina održan je dekanatski susret obitelji i mladih na razini slunjskog dekanata. Na biskupijskoj razini ovakav susret nije održan jer je Gospićko – senjska biskupija težinu prebacila na svaki pojedini dekanat. Sam dekanatski susret obitelji i mladih ima utoliko veću važnost jer je izravna priprava za nacionalni susret obitelji 19. travnja na Trsatu.

 

Program započinje svetom misom s početkom u 12 sati u župi Sv. Nikole biskupa koju predvodi don Ivica Tolla iz Generalskog Stola uz koncelebraciju don Andrije Kekića župnika u Rakovici, don Ante Marića župnika na Zavalju, te slunjskog dekana i domaćina don Antonia Čuture. Uz bogoslova Peru Jurčevića bili su i vrijedni ministranti. Don Ivica je bio katehetom i vjeročiteljem četrnaest godina na jezičnoj gimnaziji u Zagrebu pa se samim tim kroz odgoj i obrazovanje djece iskustveno i znanstveno upoznao s aktualnom tematikom.

Propovijed i predavanja don Ivice „Odgovorno roditeljstvo" koje slijedi nakon mise bilo je bazirano na svetopisamskim čitanjima i problemima odgovornog roditeljstva današnjice.

Naglasak njegovog predavanja je bio na ljubavi i razumijevanju između supružnika kojima temelj trebaju biti vjera u Boga i što otvorenija međusobna komunikacija, s tim što treba uzeti u obzir prihvaćanje različitosti kod konstitucije muške i ženske osobe kao prostor za međusobno nadopunjavanje a ne mimoilaženje.

Nakon dogovora supružnici bi trebali pristupiti odgovornom planiranju i punom ostvarenju obitelji preko potomstva. Odgoj djece bi prvenstveno trebao biti vezan uz krug uže obitelji, a tek onda tražiti pomoć institucija.

Na samoj misi i predavanju je bilo prisutno oko 250 članova slunjskog dekanata iz svih župa koji su pozorno slušali i upijali predavanje na aktualnu temu uz zorne primjere vezane uz život.

Cjelokupni program završava opuštenim i radosnim druženjem uz domjenak u lovačkom domu „Trčka" Cvitović koji je održan zahvaljujući požrtvovnosti dosta velikog broja župljana župe Cvitović i samog dekana.

cvi-dan-obitelji2

Tags: obitelj, Slunj, pastoral obitelji

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice