bener

Da se ne zaboravi - 25 godine od progonstva Slunjana

(Slunj, 16.11.2016.) - U srijedu 16. studenog u Slunju je cjelodnevnim programom obilježena 25. obljetnica pada ovog mjesta u neprijateljske ruke. Sve je započelo komemoracijom kod spomenika poginulim braniteljima u gradskom parku, kolonom sjećanja središtem grada, svetom misom u župnoj crkvi Presvetog Trojstva kao i satom povijesti pod nazivom „Da se ne zaboravi.“ Nakon polaganja vijenaca od strane najviših državnih predstavnika, molitvu odrješenja su predvodili vojni kapelan don Milenko Majić i župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić. U ime predsjednika Vlade vijenac je položio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved a u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ivan Krupec , predsjednik Udruge veterana 2, Gbr. Gromova. Mons. Pecić je poručio da se na ovaj dan sjećamo svih suza ali i hrabrosti i vjere u pobjedu. Nakon odavanja počasti trojici ubijenih policajaca na ovaj dan pred 25 gidina služena je sveta misa u župnoj crkvi presvetog Trojstva.

 

Predslavio ju je biskup u miru Mile Bogović u suslavlju šestero svećenika među kojima domaćeg župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića. „Ovih dana počev od Svih Svetih sjećamo se Saborskog, Slunja, Cetingrada, i Lađevca i svih trpljenja koju su u konačnici bila spasonosna. U velikim doživljenim patnjama otkrili smo vrijednosti i velika djela dobrote i ljubavi prema bližnjima. Najljepše što se tada rodilo je braniteljski duh u narodu da brani slabijeg i ugroženog i da brani vrline svog naroda,“ istaknuo je biskup Bogović te ukazao da nas to u konačnici povezuje s Isusom u smislu žrtve. Narod je tada pokazao da ima jak imunitet a potrebno je sjetiti se velikih poteza malih ljudi u tadašnjim događajima. Ovih dana smo svjedočili komemoraciji kod Hude jame u kojoj je sotona pokazala svoju moć i đavolski odnos ka čovjeku. U čast takvih smo sagradili Crkvu hrvatskih mučenika a planiramo i svehrvatski grob, zaključio je biskup Bogović.

 

Zatim je u kino Sali Pučkog otvorenog učilišta održana tribina pod nazivom „Da se ne zaboravi“ na kojoj su svoja potresna svjedočanstva iznijeli akteri tadašnjih zbivanja kao i visoki dužnosnici. Ravnatelj Memorijalno dokumentacijskog centra dr. Ante Nazor istaknuo je veliku ulogu Slunja u Domovinskom ratu, dok je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posebno uz branitelje zahvalio i onima koji su zbrinuli prognanike. Isto tako je istaknuo da su slunjski branitelji unatoč progonstvu bili jedni od najbrojnijih u prvim policijskim postrojbama Lučko i Rakitje.

 

 

 


 

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice