bener

Godišnjak Mostovi za 2017.

slunj mostovi 2016U božićnom vremenu iz tiska je po tradiciji izišao godišnjak Slunjskog dekanata Mostovi 2017. List izdaje Slunjski dekanat, a glavni urednik je župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić. Tiskanje je obavio ITG doo Zagreb a suradnici su župnici župa Slunjskog dekanata Andrija Kekić, mons. Marijan Ožura, Mile Šajfar i Šimo Božić. Naslovnica Mostova posvećena je detalju s ređenja gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, dok na zadnjoj stranici dominira detalj s biskupijskog susreta ministranata u Ogulinu. Mostovi na 282 stranice prate crkvena zbivanja tijekom 2016. godine u župama Slunjskog dekanata ali i svjetovna događanja u gradu Slunju te općinama Rakovici i Cetingradu. Novi broj Mostova je 31. po redu, i prvi u kome su sve fotografije u boji.

Most počinju porukom novog gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića u kojima izražava zahvalnost svom prethodniku mons. Mili Bogoviću, zatim župniku i dekanu slunjskom mons. Mili Peciću na tri desetljeća priređivanja Mostova kao i mons. Marijanu Ožuri na 50 i vlč. Mili Šajfaru na 40 godina svećeništva. Zatim slijedi uvodna riječ

mons. Mile Pecića koji ističe: “ovaj godišnjak nije napisan samo za nas koji smo na pozornici života nego i za one koji će u budućnosti na ovim stranicama odčitavati našu hrabrost vjere.“ Mostovi zatim donose katolički kalendar, astronomske i vremenske podatke za 2017. godinu, zapovjedane blagdane i državne praznike u RH, a na koncu i shematizam Katoličke crkve u svijetu, Hrvatskoj, Gospićko-senjskoj biskupiji te Slunjskom dekanatu.
U rubrici „Dogodilo se 2016. godine“ Mostovi donose kroniku najvažnijih događaja u Slunju i susjednim župama kao i događaje značajne za cijelu biskupiju i šire. U rubrici „Događaji koje ćemo pamtiti“ Mostovi pišu o imenovanju novog gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića kao i novog šibenskog biskupa Tomislava Rogića. U rubrici «Naša razmišljanja» Mostovi donose niz tekstova i promišljanja urednika mons. Pecića o motivaciji na stalno plodno razmišljanje.
Glavni dio Mostova je prikaz kronika župnih zbivanja za Slunj, Blagaj, Cvitović, Lađevac, Cetingrad, Rakovicu, Drežnik ,Vaganac i Zavalje. U rubrici «Iz povijesti» biskup u miru Mile Bogović piše se o počecima izlaženja dekanatskog lista Mostovi za vrijeme župnika Tomislava Šporčića, dok se Dragan Vicković iz Željave predstavlja s dvije priče. Slijedi rubrika Preporučujemo knjige te kutak humora pod nazivom „Nasmijmo se “.

Tags: Mostovi

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice