bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Biskup Križić za Veliku Gospu u Senju

senj velika gospa(Senj, 15.8.2018.) - Staro biskupijsko središte Senj proslavilo je na blagdan Uznesenja BDM svoj nebeski patron. Misu je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u koncelebraciji mjesnog župnika dr. Richarda Pavlića, senjskog dekana i župnika Sv. Jurja Silvija Milina, biskupova tajnika i kancelara Mišela Grgurića, župnog vikara Nikole Prša i bogoslova Josipa Tomljanovića. Svečanu misu animirao je katedrali zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju Milana Dučića. Govoreći o velikom blagdanu uznesenja Bogorodice na nebo, mi slavimo ono čemu se i sami nadamo, prelasku u drugi, vječni život. Ako bi se sve završilo s ovim životom, sve bi bilo besmisleno, poručio je na početku biskup Križić. Iako je dogma o Marijinu uznesenju prihvaćena tek 1950. Godine, kršćanski puk vjerovao je i prije da je Marija tijelom uznesena na nebo.

Continue Reading

Ispis E-mail

Slavlje Velike Gospe na Krasnu - o značaju Marijine majčinske ljubavi kao najvažnijeg zvanja

krasno procesija(Krasno, 15.8.2018.) - Gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović predvodio je misno slavlje na svetkovinu Uznesenja BDM u središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije Krasnom u koncelebraciji 17 svećenika Gospićko-senjske biskupije među kojima gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, generalnog vikara biskupije Marinka Miličevića i čuvara svetišta Stipe Zebe. Slavlju Marijina uznesenja na nebo nazočilo je oko šest tisuća vjernika među kojima brojnih hodočasnika koji su za susret s Gospom prepješačili i preko 100 kilometara da bi došli u ovo Marijino svetište u srcu Velebita. Upravo je hodočasnike na početku pri pozdravu spomenuo gen. Vikar Miličević, i to pripadnike Udruge specijalne policije Domovinskog rata Ajkule iz Rijeke koji se osmu godinu u 7 dana prepješačili 250 km po Velebitu, te 14. hodočašće župljana s Viškova kojima su se ovaj puta pridružili i Srdoči i Matulji koji su u 3 dana prepješačili 120 km. Biskup Bogović u svojoj je homiliji progovorio o značaju Marije i njene majčinske ljubavi kao najveće vrijednosti govoreći o potrebi za zvanjima ljudi često ističu značaj pojedinih, no rijetko ističu majčinstvo i očinstvo kao temelj svih ostalih. Upravo je zadatak Crkve da pomogne društvu u tom cilju, a tome doprinose i mnoštva vjernika koji su danas došli u marijanska svetišta žedni i gladni majčinskog osjećaja.

Continue Reading

Ispis E-mail

Misa bdijenja uoči Velike Gospe u Oštarijama

ostarije biskup krizic i velika gospa u svetistu gospe od cudesa(Oštarije, 15.5.2018.) - Misu uočnicu i bdijenje uoči blagdana Uznesenja BDM u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama predvodio je treću godinu za redom Gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić. Svečanost je započela procesijom od središta Oštarija pa preko simbola Oštarija, starog Marmontovog mosta do crkve i velebnih ostataka nekadašnje katedrale unutar kojih je održana misa. U procesiji je sudjelovalo blizu tisuću hodočasnika iz župa Ogulinskog dekanata od Ogulina pa do najjužnijeg Saborskog. Mnogi od njih su hodočastili u pravom smislu te riječi iz Plaškog i Ogulina, pješačeći iz svojih župa do svetišta.

Continue Reading

Ispis E-mail

Imenovanja, razrješenja, i premještaji svećenika u 2018.

Dekretima gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića izvršena su sljedeća imenovanja, razrješenja i premještaji svećenika u Gospićko-senjskoj biskupiji:
-vlč. Dino Rupčić razriješen je službe povjerenika za misije Gospićko-senjske biskupije (166/2018).
-fra Božo Mandarić, OFM, na prijedlog Provincijala Provincije Presvetog Otkupitelja, razriješen je službe župnog vikara u župama Gračac, Lovinac, Sv. Rok i Ričice (173/2018).
-fra Ignacije Milan Sladoja, OFM, na prijedlog Provincijala Provincije Presvetog Otkupitelja, imenovan je župnim vikarom u župama Gračac, Lovinac, Sv. Rok i Ričice (174/2018).
-vlč. Pero Jurčević imenovan je povjerenikom za misije Gospićko-senjske biskupije (189/2018).
-mons. Marinko Miličević razriješen je službe upravitelja župe Sv. Antuna Padovanskog u Ličkom Novom te će i dalje vršiti službe župnika župe Pohođenja BDM na Baškim Oštarijama i duhovnog pomoćnika u katedralnoj župi Navještenja BDM u Gospiću (190/2018).
-vlč. Herbert Berisha razriješen je službe župnog vikara u župi Sv. Križa u Ogulinu te je imenovan upraviteljem župe Sv. Antuna Padovanskog u Ličkom Novom (191/2018).
-vlč. Petar Šporčić imenovan je duhovnim pomoćnikom župe Sv. Križa u Ogulinu te će i dalje vršiti službu župnika župe Sv. Josipa u Josipdolu (192/2018).

Ispis E-mail

Ljetni susret bogoslova i sjemeništaraca u Slunjskom dekanatu

baljevac sjemenistarci i bogoslovi gs biskupije(Rakovica, 22.7.2018.) - Ove godine sjemeništarci i bogoslovi Gospićko-senjske biskupije svoj ljetni susret održavaju u Slunjskom dekanatu. Od 20. do 25. srpnja 8 bogoslova i 4 sjemeništarca pod vodstvom biskupova tajnika Mišela Grgurića borave u Rakovici. Uz zajedničko druženje oni će upoznati župe Slunjskog dekanata, župnike, vjernike i dobiti neophodno iskustvo u svom sazrijevanju za buduće Božje pastire.

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice