bener
  • Naslovnica

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Đakonska ređenja u senjskoj katedrali Uznesenja BDM

senj đakonska ređenja 2(Senj, 1.12.2018.) - U subotu 1. prosinca u Senju je održano đakonsko ređenje bogoslova Josipa Tomljanovića iz Senja i Marija Kralja iz Oroslavja, koje je u nazočnosti tridesetak svećenika među kojima i o. Mate Miloša iz Remeta, rektor riječke Teologije dr. Mario Tomljanović i biskupa u miru Mile Bogovića zaredio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Uz domaće vjernike svečanosti đakonskog ređenja nazočili su bogoslovi biskupije, župljani rodne župe ređenika Marija Kralja iz Oroslavja na čelu sa župnikom Dragom Bosnarom kao i hodočasnika i svećenika iz drugih dijelova biskupije.

Continue Reading

Ispis E-mail

Duhovnost caritasovih djelatnika i volontera

licki osik bisk susret caritasovih volontera i zupnika(Lički Osik, 24.11.2018.) - U subotu 24. studenog u pastoralnom centru župe sv. Josipa u Ličkom Osiku održan je redoviti godišnji susret svećenika i volontera župnih Caritasa Gospićko-senjske biskupije koji je okupio oko 30 sudionika iz svih dekanata biskupije. Središnje predavanje na temu „Duhovnosti caritasovih djelatnika“ održao je profesor na riječkoj Teologiji i župnik Senja dr. Richard Pavlić.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskupijski susret čitača u liturgiji: O riječi u liturgijskoj komunikaciji

plitvice citaci u liturgiji 2(Plitvice, 17.11.2018.) - U subotu 18. studenog u pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Mukinjama na Plitvicama održan je redoviti godišnji susret čitača u liturgiji Gospićko-senjske biskupije. Susret, inače 12. po redu započeo je molitvom Srednjeg časa koji je predvodio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mr. Marinko Miličević. Središnju temu „ Riječ u izvan-liturgijskoj komunikaciji“ održao je župnik Kompolja, Brloga i Vratnika don Anđelko Kaćunko u nazočnosti preko 50 sudionika susreta iz svih dekanatskih središta kao i više svećenika.

Continue Reading

Ispis E-mail

U Otočcu održan susret vijećnika župskih pastoralnih vijeća

ot pastoralna vijeca 1(Otočac, 4.11.2018.) - U nedjelju 4. studenog u Otočcu je sedmi puta zadnjih godina na početku nove pastoralne godine održano tradicionalno okupljanje župnih pastoralnih vijeća Gospićko-senjske biskupije kojim se najavljuje nova pastoralna tema koja je ove godine u znaku „Duhovnih zvanja“. Susret je započeo Bogoslužjem Riječi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva koju je najavio domaćin, župnik i dekan otočki mons. mr. Tomislav Šporčić a predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Continue Reading

Ispis E-mail

Proslava svetkovine Svih Svetih u Gospiću

gs svi sveti 4(Gospić, 1.studenoga 2018.) - Vjernici Gospića okupili su se na svetkovinu Svih svetih, u četvrtak, 1. studenoga 2018. na svečanu misu koju je u kapeli Svih svetih na gospićkom groblju Sv. Marije Magdalene predvodio u 10 sati gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Koncelebrirali su kancelar i biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić, domaći župnik preč. Mario Vazgeč i vojni kapelan vlč.  Matej Ećimović. Asistirali su bogoslovi i sjemeništarac. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Franje Puškarića.
Biskup je u propovijedi naglasio kako slaveći „na ovaj blagdan svete mise po našim grobljima, na poseban način živimo zajedništvo s našim pokojnicima koje smo poznavali, s kojima smo živjeli, koji su nam puno toga dobroga učinili. Nosimo ih u sebi, iskazujemo im ljubav posjećujući njihove grobove i tako svjedočimo duhovnu povezanost s njima. U prvom čitanju u Knjizi Otkrivanja sv. Ivan apostol piše:“ Vidjeh, eno veliko mnoštvo, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svakoga naroda i plemena i puka i jezika!“ Biskup je spomenuo natpis na ulazu u jedno groblje: „Sahranite pokojne u svojim srcima i oni će za vas uvijek biti živi.“ te nastavio: “Da, oni su živi u našim sjećanjima, ali vjera nam govori da oni zaista žive kod Gospodina i pripadaju Crkvi slavnoj ili onoj koja je na putu pročišćenja do novog života u potpunom sjedinjenju s Bogom. Svaki put kada dođemo na groblje i pomolimo se za svoje pokojne, nađimo malo vremena i za šutnju i slušanje. Pokojni nam imaju što reći. Oni nas upozoravaju što u životu nije važno, do čega ne treba puno držati, jer ostat će samo ono što smo ostvarili dobrotom i ljubavlju. Nitko nam to bolje ne zna reći od njih. Groblja , stoga, nisu mjesto straha, nego životna škola. Ovdje se mogu naučiti neke prevažne životne lekcije koje se nigdje drugdje ne mogu naučiti."

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice