bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Biskupijskim susretom župnih pastoralnih vijeća u Gospićko-senjskoj biskupiji otvorena „Godina milosrđa“

ot past vijeca sluzba rijeci(Otočac, 18.10.2015.) - U nedjelju 18. listopada u Otočcu je šestu godinu za redom na Misijsku nedjelju tradicionalnim biskupijskim okupljanjem župnih pastoralnih vijeća cijele biskupije zaključena „Godina evanđelja“ a ova biskupija kao i cijela Crkva ušla je u „Godinu milosrđa“. Susret je započeo Službom Riječi u župnoj crkvi Presvetog Trojstva a zaključen je susretom preko 150 vijećnika u kino dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta na kome je profesor na KBF-u u Zagrebu dr. Anton Tamarut održao predavanje na temu „Godine milosrđa pod vidom sakramenta pomirenja-ispovijedi“.


Kao i apostoli i mi imamo misiju širiti riječ Božju, istaknuo je županijskim vijećnicima gospićko-senjski biskup Mile Bogović te podsjetio da se tada na apostole gledalo sumnjičavo jer nisu bili niti mladi niti su se odlikovali stručnim kadrom. Ipak, iz Palestine se Riječ Božja proširila po cijelom svijetu uz pomoć Duha svetoga. Evanđelje se širilo jako brzo jer su apostoli htjeli biti vjerni sljedbenici Isusa Krista. Danas se dogodio u tom širenju zamor, a Europa je postala stara i umorna. Danas kroz naše livade dolaze neke druge procesije s prostora gdje život teče, baš kao što su i Hrvati ovdje došli u 7. stoljeću. Baš kao i sveci od Pavla iz Antiohije preko Antuna iz Lisabona pa i našeg Nikole Tavelića sveci su imali osjećaj za misijsko djelovanje, što treba razvijati i danas kod župnih vijećnika u župi, ulici i radnom mjestu. Treba dijeliti i širiti svoju radost, zaključio je biskup Bogović.

Glazbom je službu riječi animirao župni zbor pod vodstvom Branke Bernardi, a suslavilo je desetak svećenika.
U nastavku je održano predavanje dr. Antuna Tamaruta na temu Godine milosrđa pod vidom sakramentalnog pomirenja, a na temelju bule pape Franje od 11. travnja 2015. kao najave izvanrednog jubileja milosrđa. Cilj je staviti sakrament pomirenja u središte s tri poruke: 1. da nadolazeća godina bude prožeta milosrđem, 2. da ponovno otkrijemo radost Božje nježnosti, 3. da živimo u svakodnevnom životu milosrđe koje Otac proteže na sve nas. Milosrđe je božje svojstvo, središte i sažetak evanđelja i ključni pojam pape Franje kome je Crkva kuća milosrđa. Kao što liječnik treba bolesnima, a ne zdravima tako i Isus poziva na praštanje i milosrđe, a Crkva je mjesto gdje se prima i daje oproštenje. U središtu sakramenta pomirenja nije grijeh nego milost, zaključio je dr. Tamarut te istaknuo da bi kršćanstvo bez radosti bilo karikaturalno. U raspravi se biskup Bogović zapitao kako razlikovati grješnika od pokvarenjaka prema čemu ovaj prvi njeguje, a drugi ogoljuje svoju savjest. Na pitanje o migrantima i milosrđu dr. Tamarut je razgraničio politički i duhovno odnos prema toj problematici.
U nastavku susreta, biskupijski povjerenik za pastoralna vijeća i generalni vikar biskupije i domaćin, župnik Otočca mons. mr. Tomislav Šporčić predstavio je pastoralni plan biskupije za Godinu vjere koji se realizira brojnih susretima na biskupijskoj, (među)dekanatskoj i župnim razinama u koji se uključuju različite kategorije vjernika od susreta čitača u liturgiji, preko djelatnika u socijalnoj skrbi, medijskih djelatnika pa do crkvenih pjevača i ministranata. Zatim je mons. Šporčić predstavio Tečaj za teološku kulturu laika koji se već 4. godinu provodi u Otočcu kroz 5 mjesečnih susreta subotom tijekom pastoralne godine. Na kraju je najavljeno je i biskupijsko hodočašće u Poljsku od 18. do 22. travnja.

ot pjevaci

Tags: pastoralno vijeće, pokorničko bogoslužje, Jubilejska godina božanskog milosrđa

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice