bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Susret pjevača uz blagdan sv. Cecilije

Cecilija pjev 2015(Gospić, 20.11.2015.) - Budući da se ove godine spomendan sv. Cecilije podudarao s nedjeljom svetkovine Isusa Krista Kralja svega stvorenja, župni zborovi iz Gospićkog dekanata proslavili su svoju zaštitnicu u petak 20. studenoga. Okupljanje je održano u dvorani Biskupskog doma u Gospiću gdje je uvod održao voditelj katedralnog zbora vlč. Josip Šimatović, župni vikar u Gospiću. Pozdravio je prisutne, zahvalio na odazivu, svima čestitao nebesku zaštitnicu sv. Ceciliju te pojasnio važnost uvježbavanja glasa neposredno prije samog pjevanja. Slijedila je proba pjesama za sv. misu, potom odlazak u katedralu gdje je bila prigoda za sv. ispovijed. Svetu misu predvodio je gospićki biskup mons. Mile Bogović, a koncelebrirali su domaći župnik Mile Čančar, kancelar biskupije Marinko Miličević, ekonom biskupije Nikola Turkalj i Herbert Berisha. Pjevanje je predvodio katedralni zbor u zajedništvu s ostalim okupljenim pjevačima. Biskup je u propovijedi zahvalio pjevačima što obogaćuju i uljepšavaju u svojim župnim zajednicama liturgiju i čestitao im blagdan njihove zaštitnice sv. Cecilije te naglasio potrebu da pjevanje bude jednostavno i pobožno kako se ne bi dogodilo da vjernici u njemu ne sudjeluju.

Nakon sv. mise sve je pozdravio gospićki dekan Mile Čančar i zahvalio na odazivu. Prvi se predstavio i nastupio združeni župni zbor župa Brušana i Trnovca pod ravnanjem mladog glazbenika Josipa Žarkovića. Zbor inače priprema Franje Puškarić. Izveli su pjesmu: Tiha noć se evo spusti. Nakon njih predstavio se i nastupio zbor župe Bilaj sa starom uskrsnom pjesmom Veseli se o Marijo.
Župni zborovi Ličkog Osika i Široke Kule bili su spriječeni u zajedničkom nastupu. Njihov rad predstavila je Ivanka Vojvodić. Dvije djevojke, orguljašica i solistica nastupile su u ime svih ostalih koji su ih podržavali pljeskom. Katedralni zbor predstavila je pjevačica Ankica Rudelić. Izveli su Canjugovu skladbu, Ko noć šutiš o sveta Hostijo i četveroglasnu Ovo je dan od don Šime Marovića.
Nakon nastupa slijedilo je raspjevano druženje.

Tags: Gospić, sv. Cecilija

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice