bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Društvo Huda Jama organiziralo misu pred ulazom u Barbarin rov na blagdan Sv. Barbare

U subotu 5. prosinca u 13,00 sati Društvo Huda Jama organiziralo je sv. misu ispred ulaza u rudnik ugljena „Barbarin rov“ za sve mučenički umorene zarobljenike – razoružane vojnike, civile – žene, djecu i starce, koje su partizani pobacali u to rudarsko okno prije 70 godina. Misli se da je ubijeno 2000 Hrvata, 700 Slovenaca i 300 osoba njemačkog govornog područja.
Misu je predvodio ljubljanski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Zore, a koncelebrirali su celjski biskup mons. Stanislav Lipovšek, umirovljeni biskup Graza mons. Egon Kapellari, gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović i petnaestak okolnih svećenika.
Sv misa upriličena je prigodom spomendana sv. Barbare, zaštitnice rudara i Hude jame.

Propovijedao je nadbiskup Zore, a nekoliko riječi rekao je i mons. Egon Kapellari.
Prisutne je pozdravila Bruna Esih u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević.
Posebno je od svih oduševljeno pozdravljen Roman Leljak, koji je najviše učinio da do javnosti dođe istina o Hudoj jami. Napisao je o tome i knjigu na slovenskom a nedavno je objavljena i na hrvatskom jeziku s predgovorom gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića. Knjiga je već na mnogo mjesta predstavljena u hrvatskoj i svuda je imala snažan odjek.
Na kraju je naš gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović pročitao zaključke Međunarodnog simpozija: Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost. U tim zaključcima navedeno je što bi trebala učiniti država a što Crkva da se oda dužno poštovanje nevino stradalima. Zbornik sa simpozija biskup Bogović predao je ljubljanskom nadbiskupu,uz napomenu, da se slovenska Crkva i slovensko društvo nalaze pred sličnim zadacima kao i Crkva u Hrvata i hrvatsko društvo pa će u tom smislu Zbornik pružiti dobra usmjerenja na jednom i drugom području. Pjevao je župni zbor iz župe Laško.

Tags: žrtve komunizma

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice