bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Pastirski pohod Gospićko-senjskog biskupa mons. mr. Zdenka Križića Senjskom dekanatu

senj vizitacija(Senj, 9.3.2017.) - Na razini opće Crkve svaka biskupija ima obvezu dostaviti izvješće Svetoj Stolici s kojim upoznaje vrhovnu upravu Crkve i Sv. Oca o crkvenom i vjerskom životu u biskupiji. Zbog toga se svakih pet godina po biskupijskim dekanatima provodi kanonska vizitacija. Stoga je Gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić u sklopu kanonske vizitacije Senjskog dekanata u pratnji tajnika vlč. Mišela Grgurića došao u pastirski pohod župi Uznesenja BDM Senj u četvrtak 9. ožujka 2017. godine. Biskup je obišao katedralu, groblje, crkvu Majke Božje na Artu, također i okolne župe, Senjsku Dragu i Krivi Put, domaćini su mu bili župnik preč. dr. Richard Pavlić i župni vikar vlč. Nikola Prša. Također je pohodio i osnovnu školu S. S. Kranjčevića, gdje se susreo s ovogodišnjim krizmanicima i osobljem škole.

Popodne se susreo u Župnom domu s novim članovima Župnog pastoralnog vijeća. Na početku susreta župnik Pavlić je izrazio dobrodošlicu i pozdravio oca Biskupa, napomenuvši, kako nas raduje što je u biskupiji tj. u našem dekanatu ovo prva biskupova službena kanonska vizitacija, nakon čega je župnik kratko predstavo rad ŽPV, naglašavajući dobru međusobnu suradnju, zatim je biskup Križić održao zanimljivo i poučno predavanje u kojem se između ostalog dotakao i uloge i važnosti ŽPV u župnoj zajednici koja se poima kao zajednica vjernika, koja župniku između ostalog treba pomagati, u unapređivanju pastoralne djelatnosti te na taj način kao župni suradnici očitovati crkveno zajedništvo.

Nakon predavanja uslijedio je razgovor oca biskupa s članovima ŽPV, koji su biskupu postavili nekoliko pitanja o temama trenutno bitnim za župnu zajednicu na koje je biskup dao detaljne odgovore s prijedlozima mogućeg rješenja uz pomoć Biskupije. Na kraju susreta biskup je pozdravio članove ŽPV i zaželio uspjeh u župnom pastoralnom radu.

Nakon završetka susreta u Župnom domu, župnik Pavlić je pozvao članove ŽPV na večernju sv. misu u 19 sati u katedralu Uznesenja BDM koju je predvodio otac Biskup u suslavlju sa župnikom preč. dr. Richardom Pavlićem, župnim vikarom vlč. Nikolm Pršom te biskupovim tajnikom vlč. Mišelom Grgurićem, uz asistenciju bogoslova Josipa Tomljanovića i ministranata. Misno slavlje je liturgijskom glazbom uzveličao katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike, uz orguljsku pratnju Milana Dučića.
U propovijedi nakon pojašnjenja Božje riječi, Biskup pojasnio značenje njegova pastoralnog pohoda dekanatu i župi, prvenstveno je došao podsjetiti na Božju blizinu koja se ostvaruje po poslanju Crkve, također posvjedočiti duboku pastirsku povezanost s vjerničkim pukom, i iz bližega se upoznati s prilikama u kojima se živi. Napomenuo je da je proteklih dana redoviti službeni pastirski posjet započeo kanonskom vizitacijom karlobaških župa u pratnji domaćina, gvardijana kapucinskog samostana fra Josipa Grivića. Nakon čega je pohodio i ostale župe u dekanatu kojima upravlja dekan, preč. Silvijo Milin, župnik Sv. Jurja, također je posjetio i mjesna groblja. Nastavio je provedenom pastirskom pohodu susreo sam se s vjernicima u ovom prelijepom, ali i pustom predjelu naše domovine, uputio sam riječi nade u mogućnost poboljšanja života i oživljavanja ovog dijela Senjskog dekanata.
Na kraju je Biskup izrazio zadovoljstvo radom senjske župne zajednice koju predvodi župnik Pavlić uz pomoć župnog vikara vlč. Prše, riječi hvale izrazio je i njihovom požrtvovnom djelovanju u naviještanju Božje riječi, koja se osjeti u Župi kroz djelovanje župnih suradnika pjevača i čitača, molitvene zajednice, ministranata i vjeroučitelja.
Nakon svete mise u katedrali, župnik Pavlić je zahvalio ocu Biskupu na pastirskom pohodu župi Senj i predvođenju misnog slavlja, zatim je napomenuo da će nakon sv. svete uslijediti susret krizmanika i roditelja s ocem Biskupom.

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice