Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Održana tribina Angelus

Written by s.Robertina Medven on . Posted in Ordinarijat

angelus(Gospić, 21.3.2017.) - Gospićko-senjska biskupija započela je s mjesečnim tribinama pod nazivom "Angelus". Prva takva tribina održana je u utorak 21. ožujka u 18.30 sati, uoči zaštitnice katedrale Navještenja BDM. Prvo predavanje održao je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić pod naslovom "Vjera i misterij patnje". U prepunoj dvorani biskupijskog Caritasa, okupljenim slušateljima biskup je pojasnio smisao ljudske patnje kroz biblijske primjere Siraha, Propovjednika, Jeremije i Joba. Kroz Jobovo i Jeremijino proklinjanje dana kada su se rodili pokušao je približiti ljudske osjećaje patnje i osamljenosti. „Ni Job, ni Jeremija, ni mnogi drugi, ne muče se sa svojom patnjom a da u to ne uključe i samoga Boga koji je najodgovorniji za čovjekov život i sve što je vezano uz njega. Na Jobovo insistiranje da je nevin, a ipak trpi, njegovi prijatelji na početku djeluju zbunjeno, da bi nakon toga oni insistirali kod njega da se prisjeti nekih potajnih, skrivenih grijeha, jer po njima to mora postojati jer inače nema drugog objašnjenja za njegovu patnju”.

Nadalje je biskup rekao: “Jobova muka je u tome što on, polazeći od svog stanja patnje, ima argumente protiv Boga, ali ih nema u prilog Bogu. Ali opet, kakva korist od toga? Jer ako izgubi Boga kome će se obratiti u svojoj patnji? Bez Boga Jobu ostaje samo prokletstvo, a patnja tako poprima samo još gore razmjere. Istina je da patnja ne gubi ništa od svoje težine bez obzira što znamo da postoji Bog, ali je i istina da zbog te svijesti da postoji Bog život ne gubi smisao. I Job u svoj muci živi neku čudnu podjelu u sebi: s jedne strane optužuje Boga za svoje stanje, dok se s druge strane jako drži Boga. Ali je najveći problem što on ne razumije zašto se njemu to događa. Tu je najveći izvor njegova trpljenja. Jer to mu nameće veliki problem Boga, tj. kakav je taj Bog? Ima li smisla se u njega pouzdavati? A opet, s druge strane i pitanje: koja je alternativa Bogu, tj. kako bez Boga živjeti, što ga može nadomjestiti? Job ne vidi izlaz ni u jednom ni u drugom: niti prihvatiti takvoga Boga, niti ostati bez Boga”.
Govoreći o Jobovoj patnji, o njegovim prijateljima koji su ga odvraćali od Boga predavač je zaključio: “Job je shvatio da Boga ne može razumjeti. Bog mu neke stvari ne može niti objasniti jer i tako ih ne bi razumio. Samo dostojanstveno i vjerno preživljena patnja daje životno iskustvo u kojem osoba može razumjeti i ono što drugima ne može objasniti. Neke stvari se mogu razumjeti samo iskustvom. Job proročanski sluti da će doći netko tko će pobijediti smrt. On u toj svojoj patnji, u toj svojoj svedenosti na ništa, otkriva Boga i misterij vječnog života. I to se baš događa u patnji. Bez nje ne bi nikada došao do te spoznaje Boga i tajne uskrsnuća. Svatko od ljudi, od Joba do danas, ako hoće upoznati Boga u sebi, mora upoznati i svoj 'pakao', tvrde mnogi duhovni autori”.
Biskup Križić svoje predavanje zaključio je mislima da nas patnja poziva na razgovor s Bogom. U patnji se otkriva i spoznaje Boga. Job je u patnji pronašao pravi smisao života, otkrio je da život ne završava samo sa zemaljskim putovanjem. “Koliko god patnja bila i ostala misterij, koliko god bila teška i malo od koga rado prihvaćena i nošena, ostaje neupitna istina: početak oslobođenja i preobrazbe čovjeka nalazi se u njegovoj sposobnosti da trpi. Ako čovjek izgubi sposobnost da trpi izgubio je i mogućnost da se u životu promijeni na bolje” zaključio je biskup Križić svoje predavanje na tribini “Angelus”. Nakon predavanja bila je mogućnost za bogatu diskusiju.

Tags: patnja, angelus, vjera i misterij patnje

Ispis