bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Korizmeno hodočašće Ogulinskog i Senjskog dekanata u Gospić

og perusic(Perušić- Gospić, 25.3.2017.) - U subotu 25. ožujka održano je na 4. korizmenu nedjelju hodočašće vjernika Ogulinskog i Senjskog dekanata u katedralu Navještenja BDM u Gospić . Bilo je to 12. korizmeno hodočašće dekanata od vremena osnutka Gospićko-senjske biskupije, kojima se iskazuje zajedništvo svih vjernika biskupije. Prve godine hodočastilo se u Senj, zatim pet godina u Gospić te zadnjih šest godina na Udbinu, u nacionalno svetište, Crkvu hrvatskih mučenika. Od ove godine hodočašća se ponovo organiziraju u katedralu u Gospić i to po dva dekanata zajedno, tijekom 3. 4. i 5. korizmene nedjelje. Gospićku katedralu pohodilo je oko 300 hodočasnika oba dekanata koji su prije dolaska u Gospić pohodili župe Perušić i Lički Osik gdje su održali pokornička bogoslužja i pobožnost križnih putova.

Ogulinski hodočasnici, njih 150 sa svojim župnicima pohodili su župu Perušić te su u velebnoj crkvi sv. Križa održali pobožnost križnog puta p. Tomislava Ivančića koje je predvodio župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović. Na kraju im se obratio domaći župnik vlč. Josip Štefančić koji je predstavio dugu i burnu povijest crkve koja je za vrijeme Turaka bila jedno vrijeme i džamija. Senjski hodočasnici, njih stotinjak održali su križni put kojeg je predvodio župnik i dekan senjski preč. Silvio Milin u župi sv. Josipa u Ličkom Osiku gdje im je domaćin bio župnik i ravnatelj biskupijskog Caritasa preč. Luka Blažević.
Obje skupine hodočasnika na kraju su svoje zajedništvo s prvom crkvom biskupije pokazali na misi koju je na sam blagdan Blagovijesti predslavio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Biskup je u svom obraćanju približio biranim riječima otajstvo vjere koje je najbolje zaživjela ona koju je Bog izabrao za utjelovljenje njegove riječi.
Nakon mise hodočasnici su se okupili u prostorijama biskupijskog Caritasa na okrjepi i zabavno-umjetničkom programu.

perusic crkva

Tags: Ogulin, Senj, Korizmeno hodočašće

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice