bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Cvjetnica u Gospiću

gs cvjetnica 4(Gospić, 9.4.2017.) U gospićkoj katedrali koja je i župna crkva, vjernici su u velikom broju svečano proslavili Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu. Okupili su se u 9,30 sati ispred crkve Sv. Ivana Nepomuka gdje je gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić u zajedništvu sa župnikom mons. Milom Čančarom, svojim tajnikom vlč. Mišelom Grgurićem i uz asistenciju đakona Pere Jurčevića, blagoslovio maslinove grančice, drijen i prvo proljetno cvijeće. Budući da smo Cvjetnicom ušli u Veliki ili Sveti tjedan te slavili svečani Isusov ulazak u Jeruzalem svi su, pjevajući prigodne pjesme, predvođeni katedralnim zborom pod vodstvom Franje Puškarića, krenuli u procesiji gradom do katedrale koja je bila premala, za sve koji su došli na ovo slavlje. Pozdravljali smo Isusa kao našeg osobnog Kralja, da bi po blagoslovljenim grančicama i cvijeću On ušao u naše živote i u naše obitelji.

U Evanđelju čitala se Muka Isusova, a potom je Biskup u prigodnoj propovijedi protumačio:
"Čuli smo izvješće o muci i smrti Sina Božjega koji je došao donijeti ljudima Božju Radosnu vijest. Odbačen je i ubijen onaj koji je prošao zemljom čineći dobro." Biskup se nakon toga u razmišljanju zaustavio na dva detalja iz izvješća o muci, a to su dvije izdaje o kojima govore svi evanđelisti: Izdaja Petrova i izdaja Judina.

"Počnimo s Petrom. Petar izdaleka slijedi Isusa te, zahvaljujući poznanstvu drugog učenika, uspijeva ući u dvorište Velikog svećenika gdje je Isus na ispitivanju. Tu ga susreće jedna sluškinja koja ga direktno optužuje da je i on bio s Isusom Galilejcem. Petar se pravi kao da uopće nije razumio njezine riječi, pa odgovara: „Ne znam što govoriš“. Nakon toga pokušava pobjeći odatle da ne privuče pozornost još koga. No, dok je on htio pobjeći iz te sredine, susreće ga druga sluškinja, koja se ne obraća njemu, nego nazočnima, govoreći: 'I ovaj je bio s Isusom Nazarećaninom.' No, Petar ovoga puta izričito negira da on pripada Isusovim učenicima. On se tada kune i nazočne uvjerava da ne zna toga čovjeka. No, nazočni ne odustaju i situacija postaje sve opasnija za Petra. Ovi mu u lice kažu: 'Zbilja, ti si njihov, ta i tvoj te govor izdaje.' Evanđelist, potom, navodi: 'Petar se poče kleti i preklinjati: 'Ne znam toga čovjeka.' Petar je po dijalektu prepoznat kao Galilejac, ali što je još opasnije, prepoznat je kao Isusov učenik. Ali Petar govoreći da nije, negira ne samo Isusa nego i samoga sebe. Kada se netko zakune da nije nešto učinio, to kod Židova ima veliku težinu, pa mu se vjeruje. Stoga, nazočni, nakon što se Petar zakleo da nije, odustaju inzistirati."

Biskup je, govoreći dalje o Petrovom negativnom ponašanju istaknuo: „Evo Bog je dopustio da Petar iskusi svu dubinu svoga jada, da bi kasnije mogao bolje razumjeti slabosti drugih i učvršćivati ih u vjeri... Petar je zaspao u Getsemaniju te, kad se Isus krvlju znojio, čini se da ga je probudio pijetao... Poslije Isusova pogleda Petar je gorko zaplakao... i započinje jedan novi život."

Imamo i drugu izdaju, onu od Jude: "Juda s izdajom nije računao na epilog kakav je bio. I Juda se kaje. On je postao svjestan da su ga predstavnici vlasti prevarili i iskoristili. On bi sada htio sve to na neki način ispraviti...

Kada postanemo svjesni našega grijeha imamo uvijek dva puta: ispaštanje vlastite krivice ili oproštenje. Ispaštanje osobu izgriza i uništava, oproštenje oslobađa i rasterećuje. Juda je nažalost, izabrao put ispaštanja, a to ga je samo udaljavalo od Gospodina i od njega samoga... Po evanđelistu Mateju, čini se, krivica Petrova je veća nego Judina, ali Petar se otvara Isusovu opraštanju, a Juda ne. Isus je u dvorištu Velikog svećenika pogledao Petra i Petar je zaplakao te se u sebi vratio Isusu..."

Nakon analize krivica i grijeha Petrovog i Judinog, Biskup je u propovijedi pozvao nazočne: "Ako dopustimo da nas neki naš grijeh zavije u tamu, onda nema izlaza: osuđujemo sami sebe. Bog nas ne osuđuje. On nas voli, on nam oprašta, on želi da nadiđemo i zacijelimo neke naše rane i životne promašaje. Đavao čini sve suprotno ovome.

Juda nam ostaje, s jedne strane misterij, a s druge strane veliko upozorenje. Misterij u smislu: kako je moguće da se jednom vjerniku, jednom Isusovom učeniku, može dogoditi da učini samoubojstvo?!

S druge strane on nam je upozorenje. Potrebno je trajno bdjeti nad sobom. Moguće je uvijek u životu upasti u neku tamu. Potrebno je tada stati pred Boga i tražiti pomoć od nekog brata ili sestre koji ti mogu pomoći. Potrebno je stalno moliti da nas Bog oslobodi napasti đavla koji nam u tim momentima uvijek sugerira kako je sve izgubljeno, nema nikakvog izlaza i da je ono što smo napravili neoprostivo. Kada se Juda vraća onima koji su ga prevarili i ostavlja im njihov novac s priznanjem svoje krivnje, dobiva odgovor: 'Što se nas to tiče. To je tvoja stvar.' On njih više ne zanima.

Vidimo kako zlo stvara povezanost među osobama dok čine neko zlo, ali onda poslije stvara među njima veliki razdor i veliku mržnju. Kada se zlo otkrije i procesuira, ti suradnici u zlu redovito optužuju jedni druge. Narodne prvake Juda je zanimao samo dok im je bio koristan. S njim su se poslužili, a onda ga škartirali. Koliki su iskusili baš ovakvu stvarnost!

Na sreću, naš Bog nije takav. On nikada ne odbacuje i nikada ne prestaje voljeti.

Izdati ili zatajiti, uvijek je moguće u našem životu. Ali nas ljubav Božja ni tada ne napušta. Bog nas tada još više voli jer vidi da smo jadni i zato potrebniji. Potrebno je samo da i mi sebi tada možemo reći: 'Ustat ću i poći svome Ocu.' Tada će se doživjeti neočekivana, ali ugodna iznenađenja."gs cvjetnica 2

gs cvjetnica 1

gs cvjetnica 1

Tags: Gospić, cvjetnica

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice