bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Proslava sv. Jurja, zaštitnika Senja

senj jurjeva(Senj, 23.4.2017.) - Nedjeljno predvečerje, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić po prvi puta predvodio slavlje blagdana Svetog Jurja, zaštitnika grada Senja i drevne senjske biskupije. Proslava je započeta procesijom središtem grada Senja a nastavljena misnim slavljem u katedrali Uznesenja BDM.
Biskup Križić je u svom blagdanskom obraćanju istaknuo značaj sv. Jurja kao i apostola Tome kroz koga je istaknuo značaj osobe koja traga za vjerom. Sv. Juraj je bio jedan od najpopularnijih svetaca iz ranog razdoblja kršćanstva za cara Dioklecijana na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće, kome su, kada je kršćanstvo dobilo službeni status bilo posvećeno najviše crkava.

Zagovor sv. Jurja smatrao se najsnažnijom zaštitom. I Hrvati su mu se snažno utjecali tako da u Gospićko-senjskoj biskupiji ima sedam župa kojima je ovaj svetac zaštitnik, istaknuo je biskup Križić. No, put do Jurjeve vjere vrlo je težak i pun kušnji, što je propovjednik pokazao kroz primjer apostola Tome. Iako mnogi uz njegovo ime stavljaju pridjev „nevjerni“ jer je imao problema s vjerom, i time mu daju negativne kvalifikacije, Toma je najviše patio zbog Isusove muke jer se bez Isusa nema na koga osloniti.

Toma je ipak pozitivan jer stalno traži i želi iskusiti vjeru. Bolje je autentična sumnja, nego laka sigurnost. Toma želi doživjeti osobno iskustvo Boga a nakon 8 dana kada se Krist pojavljuje učenicima, on daje osobnu ispovijest vjere te mu ne trebaju osobni dodiri Isusovih rana. Tada postaje razumljiv zapis evanđelista „blaženi oni koji ne vidješe a povjerovaše.“ Iako se Toma mučio da bi došao do vjere, on je to postigao. Nije bio prvak među apostolima, no postigao je svoj cilj. Isus ima razumijevanja i za one koji kasne, jer to je put zrenja. Krize na putu vjere su normalne, uz svijetle postoje i tamne dionice. Toma je tražio i našao, te je on danas zaštitnik onih koji traže vjeru, koji kasne ali stižu. Sv. Toma apostol model je vjerničkog traženja i borbe, zaključio je svoju homiliju biskup Križić.

senj jurjeva c

senj jurjeva b

Tags: Senj, Sveti Juraj

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice