bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna

Svecenici Krasno 2017(Krasno, 26.5.2017.) - "Ovo hodočašće u Marijinu mjesecu svibnju znak je naše povezanosti s nebeskom Majkom, ali i znak naše zahvalnosti Bogu za dar Gospićko-senjske biskupije u kojoj neumorno radimo na njivi Gospodnjoj", istaknuo je gospićko-senjski ordinarij Zdenko Križić u pozivu svećenicima na to hodočašće odnosno susret, koji je upriličen u petak 26. svibnja u Gospinu svetištu na Krasnu. Istim je riječima biskup Križić pozdravio okupljene svećenike i mons. Milu Bogovića, biskupa u miru, na početku misnoga slavlja, istaknuvši kako je veoma značajno što je Gospićko-senjska biskupija Majku Božju od Krasna izabrala za svoju zaštitniku. Dodao je također da "ta činjenica ne smije biti samo podatak u Spomenici, nego, posebno za svećenika, poticaj na veću pobožnost Mariji a poglavito pod vidom zahvalnosti".

Susret je započeo okupljanjem kod Svetišta, a potom je u 10,00 sati u crkvi održano pokorničko bogoslužje koje je vodio generalni vikar mons. Tomislav Šporčić, nakon čega su svećenici imali prigodu za sakrament pomirenja. U koncelebriranom misnom slavlju, u kojem je sudjelovalo tridesetak svećenika, biskup Zdenko je propovijed posvetio prigodnoj ali vrlo aktualnoj temi - povezanosti Marije i Duha Svetoga. U prvom dijelu propovijedi učinio je kratak povijesni prikaz odnosa vjernika i teologije prema Mariji i Duhu Svetomu u Katoličkoj Crkvi, posebno istaknuvši neke prigovore koji su dolazili od pojedinih protestanskih teologa glede prenaglašavanja Marijine uloge uz zanemarivanje Duha Svetoga. "Bez sumnje je da su protestanti u mnogo čemu imali pravo, ne toliko glede pretjerivanja u naglašavanju uloge Marije u Isusovu i kršćanskom životu, nego više zato što se nije dalo pravo značenje i prava uloga Duhu Svetomu", rekao je biskup Zdenko, dodavši da je to posljedica činjenice što se u određenim vremenima uz mariologiju nije razrađivala i pneumatologija, koja kao da je bila ostavljena po strani. Svojevrstan preokret u tome dogodio se pobudnicom "Marialis cultus", koju je u veljači 1974. objavio papa Pavo VI. Nakon što je Papa pozvao na "reviziju pobožnih vježbi prema Djevici", upozorio je na drugi vid Marijina štovanja, naglasio je biskup Zdenko i naveo Papine riječi: "Pošto smo tako upozorili na kristološko usmjerenje Djevičina štovanje, čini nam se korisnim dozvati u pamet da je veoma prikladno da se na odgovarajući način u marijanskom štovanju istakne jedna od kritičnih sastavnica vjere: osoba i djelo Duha Svetoga." Potom je mons. Križić naveo mnoga mjesta iz Sv. pisma koja spominju povezanost Marije i Duha Svetoga, istaknuvši na kraju da u Matejevu evanđelju prva poruka neba zemlji glasi: "Josipe, sine Davidov, nemoj se bojati uzeti k sebi Mariju, jer ono što je u njoj začeto, po Duhu je Svetom." Dakle, možemo reći da je ta poruka – "ne boj se uzeti k sebi Mariju" - upućena svim kršćanima od tada do danas, dodao je biskup i zaključio da je ta "poruka upućena i svima nama danas: mi smo je uzeli kao zaštitnicu naše mlade biskupije; uz Mariju ćemo sigurno naše svećeništvo živjeti savršenije i vršiti svećeničke dužnosti puno radosnije"!

Drugi dio susreta održan je u dvorani hotela iznad Svetišta, gdje su svećenici, nakon nekoliko biskupovih obavijesti, u diskusiji koju je vodio mons. Šporčić raspravljali o temi nove pastoralne godine, odlučivši da će biti posvećena obitelji, nakon čega je iznesen prijedlog da se osnuje i biskupijski Ured za obitelj. Prihvaćen je također prijedlog da se na kraju misnoga slavlja u cijeloj biskupiji moli Ispovijest vjere Hrvata katolika. Potom je generalni vikar izvijestio o pojedinostima biskupijskoga obiteljskog hodočašća u Ludbreg, u Svetište Predragocjene Krvi Kristove, a na povratku u Nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu. Na kraju je ogulinski dekan preč. Robert Zubović izvijestio o trenutnom stanju organiziranja hodočašća u Fatimu u listopadu. Hodočasnički susret svećenika završio je zajedničkim objedom, koji je u hodočasničkoj kući upriličio čuvar župnik Kutereva i Krasna te čuvar krasnarskog Svetišta vlč. Mario Vazgeč.

Tags: hodočašće, svećenik, Gospa od Krasna

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice