bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Slavlje Velike Gospe na Krasnu - o značaju Marijine majčinske ljubavi kao najvažnijeg zvanja

krasno procesija(Krasno, 15.8.2018.) - Gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović predvodio je misno slavlje na svetkovinu Uznesenja BDM u središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije Krasnom u koncelebraciji 17 svećenika Gospićko-senjske biskupije među kojima gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, generalnog vikara biskupije Marinka Miličevića i čuvara svetišta Stipe Zebe. Slavlju Marijina uznesenja na nebo nazočilo je oko šest tisuća vjernika među kojima brojnih hodočasnika koji su za susret s Gospom prepješačili i preko 100 kilometara da bi došli u ovo Marijino svetište u srcu Velebita. Upravo je hodočasnike na početku pri pozdravu spomenuo gen. Vikar Miličević, i to pripadnike Udruge specijalne policije Domovinskog rata Ajkule iz Rijeke koji se osmu godinu u 7 dana prepješačili 250 km po Velebitu, te 14. hodočašće župljana s Viškova kojima su se ovaj puta pridružili i Srdoči i Matulji koji su u 3 dana prepješačili 120 km. Biskup Bogović u svojoj je homiliji progovorio o značaju Marije i njene majčinske ljubavi kao najveće vrijednosti govoreći o potrebi za zvanjima ljudi često ističu značaj pojedinih, no rijetko ističu majčinstvo i očinstvo kao temelj svih ostalih. Upravo je zadatak Crkve da pomogne društvu u tom cilju, a tome doprinose i mnoštva vjernika koji su danas došli u marijanska svetišta žedni i gladni majčinskog osjećaja.

Svjedoci smo izbora raznih osoba godine od glumaca i sportaša , no nitko ne izabire „majku godine“. Jer Isusova majka nas uči osjećaju za potrebe drugih, od odlaska Elizabeti u gorje, pa do Kalvarije i sinovljeve muke. Majka najbolje zna čitati i razumijevati potrebe svoje djece a bez takve škole nema uspjeha. Iako danas imamo najsavršenija sredstva sporazumijevanja, mnogi se u obiteljima tuže da nisu sretni i prepoznati i međusobno se „teško čitaju“, jer nedostaje međuljudskog poštovanja i pažnje naučene u majčinoj školi. Isto tako oni koji su na vlasti teško čitaju svoj narod, dapače bolje čitaju poruke onih izvana nego vlastita naroda. Znanje čitanja odnosi se na sve poglavare, one državne ali i crkvene. Marija nam danas poručuje da se oduprijemo kulturnoj kolonizaciji i da ne izdamo sami sebe. To je posebno značajno u svjetlu činjenice da su temelji za nastanak samostalne Hrvatske postavljeni 1984. godine u Mariji Bistrici pred 400 tisuća vjernika na NEK-u, a nastavljeni 1994. za posjete pape Ivana Pavla II. Zagrebu kao i dolaska istog pape u Mariju Bistricu na beatifikaciju kardinala Stepinca 1998.
Biskup Bogović je na kraju progovorio i o lošoj demografskoj slici naroda i države koja je po njemu rezultat krize obitelji i nedavanja dostojanstva majci. Nad obitelji se danas vrši nasilje a na nama je da joj vratimo dignitet, zbog čega se i pripremamo za Solin i nacionalni susret obitelji. Molimo Gospu Krasnarsku da se više poštuju majke i da se u ženama probudi majčinstvo, zaključio je biskup Bogović svoju homiliju.
Čuvar svetišta vlč. Stipe Zeba zahvalio je svim dionicima koji su pridonijeli uspješnosti proslave te je predstavio idejno rješenje budućeg uređenja svetišta pri čemu očekuje uz biskupiju i grad Senj pomoć vjernika i hodočasnika. Biskup Zdenko Križić je tradicionalno na koncu najavio novu pastoralnu godinu u biskupiji koja će biti u znaku duhovnih poziva. „Gdje nedostaje svećeničkih zvanja prostor zauzimaju praznovjerje i magija,“ istaknuo je biskup Križić. Na koncu je najavio proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini 8. rujna. Na koncu su zavjetnu svijeću biskupu Bogoviću prinijeli 25.-godišnji Damjan Bačac ispred udruge specijalne policije Ajkule kao najmlađi sudionik, Martin Josipović ispred župe sv. Mateja iz Viškova kao najstariji hodočasnik sa 77 godina te načelnik PU Ličko–senjske Josip Biljan. Uz spomenute skupine hodočastili su još iz Gospića, Otočca, Perušića, Kosinja, Švice, Ogulina, Saborskog, Udbine i Korenice.
Pjevanjem je svečanost liturgiji dao združeni zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju s. Ljubomire Lešić.

krasno velika gospa

Tags: Krasno, Velika Gospa

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice