bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Biskup Križić pohodio župe u Čanku i Ramljanima

ramljani(Čanak- Ramljani, 28.10.2018.) - Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić pohodio je 28. listopada župu BDM od sv. Krunice u Čanku i župu sv. Mihovila u Ramljanima. U obje župe biskup Križić susreo se s vjernicima i predvodio mise u koncelebraciji s mjesnim župnikom Andrijom Kekićem i biskupovim tajnikom Mišelom Grgurićem.

Pod misama, uz orguljsku pratnju, pjevanje je predvodila s. Cecilija Pleša koja je rodom iz župe Ramljani. U propovijedi biskup se osvrnuo na evanđelje dana u kojemu slijepi prosjak Bartimej moli Isusa da mu pomogne. „Već samim tim što je slijep on je prosjak. On nije na putu, nego je pored puta. On je osoba koja ne može ništa pridonijeti svoj široj obitelji pa je na neki način isključen iz obitelji. On prosi da bi tako nešto doprinio da ga se ne smatra samo teretom obitelji."

"Kada je ovaj slijepac čuo da putem prolazi Isus on je počeo vikati: „Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se“. Zasigurno je od mnogih čuo o čudesima koje čini Isus ozdravljajući od svih bolesti, pa je i on zavapio. Međutim, drugi koji su prolazili govorili su mu da šuti, da ne viče. Možda su u njemu vidjeli nekog konkurenta koji bi umjesto njih mogao dobiti milost ozdravljenja. Ovdje je i druga poruka: Kada se netko želi susresti s Bogom ili želi nešto promijeniti u svom životu na bolje, uvijek se javljaju glasovi koji govore: „Šuti“, „nema smisla“, „čemu se mučiti, nisu ni drugi bolji od tebe pa im je opet dobro“. Kada hoćeš nešto promijeniti nabolje, onda računaj da će se dići cijeli pakao sa željom da to spriječi. Isus nikada ne prolazi indiferentno pored čovjeka patnje, pogotovo kada taj čovjek pokazuje da ima vjeru u njega. Na pitanje: „Što hoćeš da ti učinim?“, ovaj odgovara: „Učitelju moj, da progledam“. Na ovo mu Isus odgovara: „Idi vjera te tvoja spasila“. On je ozdravljen snagom vjere, progledao je i srcem i dušom. I svakome od nas je Isus učinio mnoga dobra djela. Za mnogo njih nismo možda nikada rekli „hvala“, jer nismo bili dovoljno svjesni. Molimo i mi Isusa da uvijek ostanemo na njegovu putu, i da ne dopusti da naša djeca, unuci, ne krenu nekim drugim putem koji ne jamči spasenje, zaključio je biskup.
Župa Čanak poznata je po svojim stradanjima u II. svjetskom i u Domovinskom ratu. Biskup Križić osvrnuo se na patnju tog naroda, koji je više puta bio proganjan sa svojega ognjišta, a kada su se vratili dočekalo ih je razrušeno selo koje je trebalo iznova podizati. „Bogu zahvaljujemo na slobodi i molimo da više nikada ne bude rata na ovim prostorima. Jer kako kaže današnji psalam ‘Oni koji siju u suzama, žanju u pjesmi’. Sigurno da ovaj narod se nije vratio u pjesmi jer mnogo toga je bilo uništeno, mnogo je ljudskih života izgubljeno. Do kraja života osjećat ćemo te rane, a ova zemlja ostaje krvlju natopljena”, zaključio je biskup Križić.

Na kraju misa župnik Kekić zahvalio je biskupu na pastirskom pohodu, na upućenoj riječi ohrabrenja i pozvao ga da neprestano moli za taj napaćeni narod.
Pod misom u župnoj crkvi u Čanku biskup Križić blagoslovio je novo zvono koje će župljane pozivati svakodnevno na molitvu, ispraćati na vječna počivališta ali zasigurno podsjećati i na radosni događaj pastirskog pohoda biskupa Križića tim mučeničkim župama.

ram can

Tags: Čanak, Ramljani

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice