Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

KRASNO: Duhovne vježbe za vjeroučitelje

Written by Draženko Tomić on . Posted in Katehetski ured

(Krasno, 24. - 26. 10. 2008. - D. T.) U hotelu pored svetišta Majke Božje na Krasnu održane su 24. - 26. listopada duhovne vježbe za vjeroučitelje. Sudjelovalo je 25 vjeroučitelja predvođenih predstojnikom Katehetskog ureda vlč. Nikolom Turkaljem. Duhovne vježbe je vodio pater Ivan Balatinac, isusovac. U svetištu Gospe od Krasna održane su od 24. do 26. listopada redovite duhovne vježbe za vjeroučitelje laike s prostora Gospićko-senjske biskupije. Uz predstojnika Katehetskog ureda vlč. Nikolu Turkalja i voditeljicu županijskog stručnog vijeća za osnovne škole Mirjanu Car okupilo se 25 vjeroučitelja. Dijelu seminara nazočila je i tajnica KU s. Robertina Medven. Duhovne vježbe na temu "Pred tajnom Božje ljubavi" vodio je o. Josip Batinić DI.
U petak su duhovne vježbe počele pjevanjem Himna Duhu Svetomu. Poruka je da su duhovne vježbe dar Božji te trebaju biti vježbe duha sa sjedinjenjem u molitvi i od molitve. Nakana je doći do iskustva Boga, doći do iskustva pustinje. Drugog dana počelo se s razmatranjem "Na putovima vjere i nevjere". Put prema Bogu je uzak, strmovit, ali siguran. Putem vjere pođoše mnogi a pitanje vjere je vjekovno pitanje. Vjera je Božji dar, i plod je velikodušnosti i milosti. čovjek vjeruje potpomognut Duhom Svetim. Uslijedilo je razmatranje "Stvoreni smo za slobodu". Moderni čovjek uzima slobodu kao neotuđivo pravo, a sloboda u svijesti modernog čovjeka pogrešno znači da je sve dopušteno. Želja je za slobodom koja ne smije biti ničim uvjetovana. Sloboda je opredjeljenje za činiti dobro ili činiti zlo. U Bibliji prvi grijeh predstavlja čovjekovu slobodu. Bog želi da mu se klanjaju slobodni ljudi. Kad se čovjek želi osloboditi od Boga, on ne stvara slobodu nego je razara. čovjek stvaranjem ulazi u svijet s ograničenjima. Sloboda nije sloboda činiti bilo što te čovjek pravo koristi slobodu samo onda kad se njome odaziva Božjem pozivu i tek u tom pozivu čovjek samog sebe ostvaruje, čulo su u tom razmatranju.
U popodnevnom dijelu slijedilo je razmatranje na temu "Put k slobodi". Nama nisu cilj putovi nego sloboda za koju se trebamo izboriti. Da bi došli do slobode potrebno je naći se na putovima k slobodi. Emocije, strasti, potrebe i mnoge želje utječu na nas i djeluju na našu slobodu. Vlastitu vrijednost prosuđujemo kroz optiku drugih, a ne kroz optiku Božju. Obraćena osoba je slobodna osoba, najslobodnija osoba. Nutarnja sloboda je znak stvarnog obraćenja. Put k slobodi su i razni oblici askeze. Moći se odricati znak je da pripadamo Bogu. Put k slobodi – put je ljubavi, čulo se u završnom razmatranju.
Slijedilo je pokorničko bogoslužje i misa koju je u crkvi Majke Božje od Krasna predslavio o. Josip Batrinić. U homiliji je poručio da nikada ne treba odustati od traženja Boga. On je vjernicima uvijek dohvaćen, ali ne i uvijek pronađen. Unovčenjem svojih talenata pridonosimo boljitku svoje budućnosti, poručio je propovjednik. Nakon mise slijedilo je razmatranje na temu "Isus nas hrani kruhom života – kruhom s neba". Isus na posljednjoj večeri okuplja učenike oko stola i ustanovljuje sakrament euharistije i svećenički red, izriče zapovijed ljubavi i učenicima pere noge. Značenje zemaljskog kruha je egzistencija. Isus nam se daje u kruhu, hostiji. To je hrana koja čini vječnost. što primamo u pričesti je čovjek i Bog zajedno u osobi Isusa. Značenje riječi pretvorbe. Isus je u kruhu i vinu dao samog sebe. Euharistija je izvor duhovnog života, istaknuto je.
U nedjelju su obrađena razmatranja na temu "Muka Isusova i značenje patnje" te "Uskrsli Krist – uskrsna stvarnost". Slijedio je susret s gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem i završno bogoslužje u krasnarskoj crkvi.

Ispis