bener

Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Vjeroučenici Otočca i Ogulina predstavljat će našu biskupiju na državnom natjecanju

os prvaci otocac(Gospić, 9.3.2018.) -  Održana je u osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću vjeronaučna olimpijada za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije. Nastupilo je 20 ekipa iz osnovnih škola te osam srednjoškolskih ekipa s ukupno 112 natjecatelja uz 28 mentora. Prije početka natjecanja održan je kraći duhovni i umjetnički program uz nastup školskog zbora, kao i folklorne skupine škole domaćina.

Sudionike je na početku pozdravio predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj koji je poručio da je ova 18.-ta godina kako biskupija organizira vjeronaučnu olimpijadu uz ispriku zbog čega je ona morala biti odgođena. „Kršćani na putu dijaloga“ je tema čiji je interes rastao nakon Drugog vatikanskog koncila kada počinje jači dijalog s drugim kršćanskim i nekršćanskim religijama. Neka i ova olimpijada bude u cilju jačeg približavanja među kršćanima i da bude mali kamenčić ujedinjenja kršćana,“ zaključio je vlč. Turkalj. Sudionicima su se obratili domaći ravnatelj škole Ivica Radošević, gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, župnik Gospića Mario Vazgeč te na kraju gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović. On je terminološki objasnio pojam dijaloga koji je nastao iz grčke riječi dia-logos koja znači sklad, mudrost i pamet za razliku od dijaboličkog koji znači nesklad, nemir i koji ima sotonski predznak. Kojim putem krenuti i biti u Božjoj službi. Na nama je dužnost da budemo na putu Crkve, zaključio je biskup Bogović.

Predsjednica povjerenstva za srednje škole, ujedno i članica državnog povjerenstva, bila je Ana Stipetić, a za osnovne škole predsjednica županijskog stručnog vijeća za osnovne i srednje škole Ivona Rendulić, dok je značaju ulogu imala i tajnica KU s. Robertina Medven.

Nakon provedenih pisanih testova, tombole i milijunka kod osnovnih škola pobijedila je OŠ Zrinskim i Frankopana iz Otočca, ispred škole Prve osnovne škole Ogulin, dok je 3. Mjesto osvojila također Prva osnovna škola Ogulin, PŠ Bernarda M. Luketića iz Zagorje Ogulinskog. Za pobjedničku ekipu nastupile su Marija Rubčić, Matea Grčević, Lucija Bižanović i Bernarda Doričić uz mentoricu Draženu Rubčić. Kod srednjih škola pobijedila je Gimnazija Bernardina Frankopana iz Ogulina sa 46,5 bodova ispred Srednje škole Slunj sa 28 i Srednje škole Senja 24 boda. Za pobjedničku ekipšu ogulinske gimnazije nastupile su Marija i Jelena Galović, Luka Krznarić i Doris Božičević. Svi sudionici vjeronaučne olimpijade posjetili su gospićki katedralu Navještenja BDM o kojoj im je govorio generalni vikar biskupije mons. mr. Marinko Miličević te Muzej Like.

Vjeronaučna olimp. - Gospić 2018.

sred sko prvaci

Tags: Gospić, vjeronaučna olimpijada

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice