Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Stručni skup vjeroučitelja o radu u kombiniranim odjeljenjima i Godini obitelji

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Katehetski ured

strucno vijece vjerouc(Ogulin, 21.4.2018.) - U Prvoj osnovnoj školi Ogulin održano treće ovogodišnje stručno vijeće za vjeroučitelje s prostora Gospićko-senjske biskupije na kome je glavna tema bila rad u kombiniranim razrednim odjelima kao i priprema za proslavu Godine obitelji. Seminaru je nazočio viši savjetnik za vjeronauk Tomislav Tomasić kao i dvije učiteljice savjetnice Dubravka Karčić iz Ližnjana i Keti Melnjak iz Šijane. Uz voditeljicu stručnog vijeća Ivonu Rendulić i predstojnika Katehetskog ureda vlč. Nikolu Turkalja susretu je nazočilo tridesetak vjeroučitelja (kao i domaći ravnatelj Zvonko Ranogajec).

Molitveni uvod održala je vjeroučiteljica Inka Salopek nakon čega je savjetnik Tomislav Tomasić ukazao na potrebu iskazivanja više slobode i kreativnosti u radu vjeroučitelja, jer je dosta samo teoretiziranje. Zatim su predavačice na temelju višegodišnjeg iskustva rada u kombiniranim odjelima ukazale na prednost i nedostatke rada u kombiniranim odjelima. Dubravka Karčič je govorila o ulozi učitelja u područnim školama pri čemu je istaknula potrebite kompetencije: ljubav i empatiju, iskrenost, strpljivost i fleksibilnost, spremnost, snalažljivost, toleranciju, otvorenost za nove ideje, komunikativnost, stručnost i kreativnost ulozi učitelja i njihovim zadacima koji se svode na stvaralačku primjenu postojećih oblika a ne pronalaženje novih. Djelovati u pravom trenutku na potrebit +način, temeljena je poruka a zadatak je (vjero)učitelja primijeniti postojeće oblike a ne pronalaziti nove. Na koncu je istaknula sve prednosti i nedostatke rada u kombiniranom odjelu. Ztaim je učitelji8ca savjetnica Keti Melnjak prezentirala izradu godišnjeg plana i programa za rad u kombiniranim odjelima. Učitelji u takvim odjelima sami kreiraju planiranje i korelaciju. Sve prezentirane činjenice vjeroučitelji su zatim primjenjivali u radionicama.
Predstojnik KU vlč. Turkalj je istaknuo da su razredi ti koji mogu unijeti život u zajednici a vjeroučitelji su pozvani biti nositelji promjena u biskupiji te se pozvao na pismo biskupa Križića povodom Katehetske nedjelje. Predstojnik vlč. Turkalj ukazao je na glavni zadatak vjeroučitelja do kraja vjeronaučne godine a to je priprema za proslavu Godine obitelji u Solinu u rujnu ove godine. Oni će do sredine svibnja na čelu s voditeljicom Ivonom Rendulić pripremiti kateheze za roditelje i župnike kojima će se ponajbolje pripremiti za susret u Solinu. Ova biskupija je i domaćin 25. lipnja metropolitanskom susretu vjeroučitelja u Senju i Krasnom.

Ispis