bener

Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Duhovne vježbe za vjeroučitelje Gospićko-senjske biskupije-biti oslonjeni na snagu Božju

plitvice duhovne vjezbe za vjeroucitelje(Plitvice, 27.10.2018.) - Od petka do nedjelje 28. listopada održane su na Plitvicama u pastoralnom centru Marije Majke Crkve na Mukinjama duhovne vježbe za vjeroučitelje s prostora Gospićko-senjske biskupije koje je vodio studentski kapelan u Rijeci o. Ivan Dominik Iličić. Pod vodstvom predstojnika Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije vlč. Nikole Turkalja i voditeljice stručnog vijeća za vjeroučitelje prof. Ivone Rendulić na početku je održano i drugo ovogodišnje stručno vijeće za vjeroučitelje.
Susret je započeo molitvenim uvodom kojeg je održala voditeljica Ivona Rendulić a nastavljen je predavanjem o. Ivana Dominika Ilinčića na temu „Djelotvorno oslonjeni na snagu Božju“.

Pubertet i loše društvo bili su mi u mladosti uzrok da sam vjeronauk smatrao satom razbibrige , no Gospod ima smisla i za humor te je zahvatio moje srce. U potrazi za ljubavlju često prihvaćamo mentalitet čopora . Kada smo mladi, lijepi, zgodni i pametni mislimo da nam nitko nije ravan, no sve je to isprazno bez Boga. Ja sam se susreo sa živim Bogom 29. ožujka 2007. zahvaljujući profesoru Tomislavu Ivančiću fasciniran njegovim svjedočanstvima. No, pravo čišćenje i borba tek je počela, ali treba znati da se Đavao boji duše sjedinjene s Bogom kao i samoga Boga. Željeti postati svet uz Božju volju ispravna je težnja , jer je Božja volja posvećenje čovjeka, „zaključio je na kraju o. Ivan Dominik Ilinčić.
U nastavku je vjeroučiteljica iz Josipdola Inka Salopek govorila na temelju vlastitog iskustva dok se kao studentica na zagrebačkom KBF-u bavila glumom i režijom te nastupila na festivalu kršćanskog kazališta o „dramskog odgoju na satu vjeronauka.“ „Cilj je prepoznati i razviti kreativnost kod učenika, te ih ne odgajati za glumce već im pomoći u razvoju osjetilnosti, odgojiti ih za život i susret s realnošću. Kao prednosti dramskih igara predavačica je istaknula samopouzdanje, empatiju, kreativnost i toleranciju kao i razvoj pamćenja i estetskih vrijednosti. Na kraju je s vjeroučiteljima održala 3 praktične igre koje se mogu primijeniti u nastavi vjeronauka.
Ivona Rendulić je predstavila novi udžbenik za „Školu za život“ te promjene u kurikulumu te opisu plana pučavanja. Vesna Car Stojković je predstavila svoju pripremu prilikom posjete višeg savjetnika za vjeronauk. Na kraju je predstojnik Katehetskog ureda preč. Nikola Turkalj iznio obavijesti iz KU a vezano za aktualnu pastoralnu godinu koja je u biskupiji u znaku „Godine duhovnih zvanja“. Tako je potrebno izraditi dramski prikaz o redovničkim zvanjima, katehezu za školski i župni vjeronauk vezano za duhovna zvanja, sačiniti župne panoe na tu temu, animirati krizmanike i ministrante. Konačno, svima je podijelio dokument HBK „Da vaša radost bude potpuna“.
U prvom uvodnom razmatranju duhovnih vježbi O. Dominik je poručio da što više Boga budemo spoznavali, uvidjeti ćemo koliko ga još ne poznajemo. U drugom razmatranju „Logike ljubavi i Božjeg poziva nama“ Bog nam se daruje po Duhu Svetomu koji nas preobražuje. Da bi mi bili dar drugome, moramo pronaći sami sebe. Kada se uhvatimo na „udicu Božje ljubavi“ trebamo se pustiti jer Bog zna što treba činiti. Božja volja je da postanemo slični njemu. U trećem razmatranju se govorilo o „Logici čišćenja na putu obraćenja“. Put čišćenja traje cijeli život a Božja milost treba teći kroz našu dušu pri čemu treba dublje razmotriti ono što je Bog učinio u Isusu. Sve ono što radimo mora voditi ka euharistiji kao središtu a to je vrhunac Božjeg darivanja, pri čemu dopustimo Bogu da utaži našu žeđ. U završnom razmatranju o. Ivan Dominić Iličić te istaknuo da što je veća kušnja, to vjera više raste. Pri tome je potrebno vjerovat, biti strpljiv i ustrajan. Nakon križa i trpljenja dolazi slava jer djelujemo iz nage Krista uskrsloga.
Duhovne vježbe završile su nedjeljnom misom koju je uz koncelebraciju predstojnika KU vlč. Nikole Turkalja predslavio voditelj duhovnih vježbi o. Ivan Dominik Iličić.

Tags: Plitvice, stručno vijeće, duhovne vježbe

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice