bener

Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije – mladi vjeruju svjedocima

katehetski dan gospic(Gospić, 1.9.2018.) - U subotu 1. rujna u Gospiću je uoči početka nove nastavne godine održan u gospićkoj katedrali Navještenja BDM Katehetski dan za vjeroučitelje Gospićko-senjske biskupije sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata vjeroučiteljima. Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio generalni vikar biskupije mr. Marinko Miličević te svetom misom koju je predslavio gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić na kojoj je nazočilo blizu 40 vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije.


Predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj na početku je najavio nastupajuću godinu duhovnih zvanja u biskupiji te pozvao vjeroučitelje da dadu svoj doprinos i senzibiliziraju mlade za duhovna zvanja i to ponajviše osobnim primjerom. Citirao je biskupa Križića u njegovoj poslanici roditeljima, učenicima i vjeroučiteljima da svi rade požrtvovno a onda rezultati neće izostati. Biskup Križić je na početku mise vjeroučiteljima progovorio o značaju svjedočke katehistike. „Djeci ćete naviještati i svjedočiti a trebate znati da mladi vjeruju svjedocima. Vaš rad nosi puno radosti ali i odgovornosti, vi ne samo da prenosite nego i svjedočite. U kasnijoj homiliji je govorio o vjeroučitelju kao pozivu. „Vi ste kao vjeroučitelji božji izbor, Isus je u vama objavio sebe da vam poslanje bude mladim dušama naviještati Njega. No to nije lako. Morate sve učiniti da vas mladi zavole jer će tek tada otvorena srca primati poruke. Pozvani ste na posebno poslanje svjedočenja i naviještanja, jer Bog u vas ima povjerenja.
Biskup Križić je zatim progovorio o značaju talenata a na temelju prispodobe o povjerenim talentima. „Razvijajmo i umnažajmo talente , intelektualne ali i ostale kao što su ljubav, požrtvovnost, dobrota i sućut jer ćemo inače bez njih ostati. Mnogi su nažalost više svjesni onoga što nemaju nego onoga što imaju. Nesuradnja s talentima vodi u negativno stanje zla. Učinimo u tom smislu mali korak i izrazimo zahvalnost na onome čime nas je Bog obdario,“ zaključio je biskup Bogović. Na koncu je biskup Križić uz pomoć predstojnika KU vlč. Nikole Turkalja i tajnika vlč. Mišela Grgurića uručio vjeroučiteljima trajne ili godišnje kanonske mandate za rad u narednoj školskoj i vjeronaučnoj godini, za njih 10, od čega 4 trajna.
Zatim je slijedilo 1. stručno vijeće na kome je središnje predavanje na temu dokumenta HBK o Katehezi i rastu u vjeri „Da vaša radost bude potpuna“ održao viši savjetnik za vjeronauk mr. don Pavle Gospodnetića iz Hvarske biskupije koji je govorio.
„Mnogi se često razočaraju kada čitaju crkvene dokumente, jer oni daju samo okvire a ne odgovore na važna pitanja. Cilj je ovog dokumenta da sagleda evangelizacijsko-katehetski put naše Crkve od 1990. do 2018. godine i ponajviše se tiče kateheze u župi,“ istaknuo je na početku mr. Gospodnetić te kao najveći uspjeh proteklog razdoblja istaknuo vjeronauk u školi za koji je utrošeno znatno vrijeme i novac, dok je najveći neuspjeh župna kateheza. Predavač je naveo 5 poglavlja dokumenta. 1. je o katehetskoj zadaći Crkve u promijenjenim okolnostima koje zahtijevaju i katehizaciju u novim okolnostima. Druga tema govori o evangelizaciji i katehezi u službi spasenjskog susreta s Kristom, pri čemu značajno misijsko ali i redovito pastoralno djelovanje. Iako je najveći dio namijenjen mladima, ključ je u katehezi odraslih jer mladi postaju ono što su odrasli. Treće poglavlje govori o temeljnim metodskim postavkama katehizacije pri čemu je uloga župe značajna a veliki su potencijal „živi“ vjernici koji svjedoče. Crkva treba ići na periferiju. Zadnje poglavlje govori o pomacima u organizaciji pri čemu je uloga župnika nezamjenjiva. Krizma je kraj inicijacije nakon čega mladi još ne donose temeljnu odluku za Krista. U raspravi je istaknut značaj aktivnih vjernika i zajednica u župi a kateheze služe da osvijeste djelovanje.
U nastavku je održan primjer dobre prakse vjeroučiteljice Ane Tomljanović iz Senja o kvizu u nastavi preko programa Kahoo, plickers i socrative. Voditeljica ŽSV Ivona Rendulić podnijela je zatim izvješće o radu stručnog vijeća za proteklu godinu te istaknula da tri škole biskupije (Prva osnovna škola Ogulin, Dr. Jure Turić iz Gospića i Kralj Tomislav iz Udbine kreću s primjenom kurikularne reforme. Izvješće o radu KU iznio je predstojnik vlč. Turkalj. Ukazao je na važnost karakteristika koje vjeroučitelji dobivaju za svoj rad od strane župnika i ravnatelja a na temelju kojih se i dobivaju kanonski mandati.

Tags: katehetski ured, vjeronauk, vjeroučitelj

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice