Gostovanje u emisiji “Susret u dijalogu”

Ponedjeljak, 22. 4. 2024.

Gostovanje u emisiji “Susret u dijalogu”

Oko deset tisuća mladih okupit će se u Gospiću na dvanaestom Susretu hrvatske katoličke mladeži 4. svibnja. Osigurano je 4000 smještajnih kapaciteta za mlade iz udaljenijih biskupija, a vrata svojih domova za mlade će otvoriti čak 2000 obitelji. 

Susret se održava pod geslom "Raduj se za svoje mladosti", središnje euharistijsko slavlje bit će na stadionu Balinovac, a predvodit će ga bivši gospićko - senjski biskup, a sada splitsko - makarski nadbiskup Zdenko Križić.

Domaćini s nestrpljenjem očekuje mlade koji će pristići iz cijele Hrvatske i iz inozemstva. Voditelj sustava prijava đakon Karlo Špoljarić ističe da su ove godine prijave znatno pojednostavljene:

"Mi smo prva biskupija koja je prešla na elektronski sustav prijava putem e – župa. Mladi se jednim klikom mogu prijaviti, a trenutačno je 7500 prijavljenih, u što nisu uključeni naši volonteri, njih oko 400, niti inozemne pastve. Računamo da će doći oko deset tisuća mladih. 

Prijave su otvorene do 30. travnja, a mladima iz udaljenijih biskupija osiguran je i smještaj u 4000 smještajnih kapaciteta, među kojima je 2000 obitelji."

Time se iznova pokazuje gostoljubivost koja je za Ličane karakteristična. 

Tajnik i kancelar Gospićko - senjske biskupije Mišel Grgurić podsjeća da su susreti katoličke mladeži u Hrvatskoj počeli 1996. godine. Svaki je susret okupljao desetke tisuća mladih, a danas su vidljivi drugačiji trendovi.

„Možda bi trebalo ići i s naše strane, sa strane Crkve, prema nekim promjenama. Ne dokidati SHKM, nego ga osmišljavati kroz modele koji će biti još privlačniji današnjim mladima.“

Jedna od specifičnosti susreta katoličke mladeži je i upoznavanje s biskupijom u koju se dolazi, s njezinim sakralnim i kulturnim bogatstvom i povijesti, ali i prirodnim ljepotama. 

Detalje programa približila je Valentina Borovac iz tiskovnog ureda Gospićko - senjske biskupije, ujedno i članica organizacijskog odbora. 

Sudionici SHKM-a u Gospiću imat će priliku upoznati župe Gospićko – senjske biskupije u subotu ujutro. 

Oko podne mladi će se okupiti u Gospiću, a na Trgu Stjepana Radića, gdje će se moći susresti s različitim redovničkim zajednicama i katoličkim udrugama. 

Od 13 sati pripremljen je pretprogram u kojem sudjeluje Hrvatsko nadzemlje i VIS Mihovil iz Splita, Udruga Vjera i svjetlo i Matej Lovrić. Na glavnom gradskom trgu bit će formirana procesija koja će kroz grad ići do stadiona Balinovac.

Središnje misno slavlje predvodit će splitsko makarski nadbiskup Zdenko Križić. Poslije svete mise na trgu će biti koncert duhovne glazbe zajednice Božja pobjeda.

Valentina Borovac istaknula ja da je geslo susreta "Raduj se za svoje mladosti" svima došlo kao ohrabrenje: 

„Iza nas su neke teške godine, prošli smo pandemiju, potrese, sad su ratovi u svijetu i sve to može izazvati tjeskobu. Međutim, Isus je pobijedio smrt i dao nam obećanje da sve to loše nema zadnju riječ i da se radosna srca treba susresti sa svim teškoćama u životu. To želimo reći mladima: radosno koračajte kroz život jer to će vam biti snaga i vodilja kroz život.“ 

 

Prijave za Susret hrvatske katoličke mladeži otvorene su do 30. travnja, putem službene mrežne stranice Susreta. 

 

Cijelu emisiju možete poslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija ili pogledati na Facebook stranici

Tekst je preuzet sa službene mrežne stranice HRT-a.

  Vijesti - Sve