Biskup mons.mr. Zdenko Križić

Biskup mons.mr. Zdenko Križić

Životopis biskupa ordinarija mons. mr. Zdenka Križića

Mons. Zdenko KRIŽIĆ, krsnim i civilnim imenom Ivan, rođen je 2. veljače 1953. u Johovcu župa Foča, kod Doboja (Bosna i Hercegovina).
Nakon završene srednje škole koju je pohađao kod otaca konventualaca u Zagrebu, nastavlja studij filozofije kod otaca karmelićana u Firenci, a potom studij teologije na Papinskom teološkom fakultetu „Teresianum" u Rimu.
Prve redovničke zavjete u Redu Bosonogih karmelićana Braće Blažene Djevice Marije od Gore Karmela dao je 27. srpnja 1970. u Somboru uzevši ime Zdenko od Bezgrješnog Srca Marijina, a doživotne zavjete 16. srpnja 1976. u Zagrebu. Zaređen je za svećenika 26. lipnja 1977. u Zagrebu.
Nakon završenog teološkog studija nastavlja studij duhovnosti na Papinskom Institutu duhovnosti „Teresianum" u Rimu gdje, 1978. postiže magisterij o temi: „Biblijski likovi u djelima svete Terezije Avilske". Objavio je nekoliko članaka iz duhovnosti u revijama Posvećeni život i Bogoslovska smotra. Osim hrvatskog, dobro govori talijanski, a dostatno poznaje i španjolski jezik.
Službe koje je do sada obnašao:

 • Prefekt dječjeg sjemeništa Otaca Karmelićana u Zagrebu (1978.-1984.);
 • Prvi savjetnik Komisarijata karmelićana (1984.-1990.);
 • Prior samostana u Remetama-Zagreb (1984.-1990.);
 • Vanjski profesor na Institutu za kršćansku duhovnost u Zagrebu (1984.- 2012.);
 • Provincijal Hrvatske karmelske provincije (1990.-1996.);
 • Vikar provincije (1996.-2002.);
 • Prior samostana u Remetama - Zagreb (1996.-1997.);
 • Prior novoosnovanog samostana u Krku (1997.-2002.);
 • Magister novaka (1997.-1999.);
 • Provincijal Hrvatske karmelske provincije (2002.-2003.);
 • Generalni Vikar karmelskog Reda (2003.-2009.);
 • Prior samostana u Krku i Provincijalni savjetnik (2011.-2012.);
 • Rektor karmelićanskog međunarodnog zavoda „Teresianum“ u Rimu (2012.-2016.)

Biskupom ordinarijem Gospićko-senjske biskupije imenovan je 4. ožujka 2016., a zaređen za biskupa 25. svibnja 2016.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnaša različite službe. Član je Stalnog vijeća HBK, predsjednik je Biskupske komisije HBK za liturgiju, član Mješovite komisije HBK – Hrvatske redovničke konferencije, član Biskupske komisije za Hrvatski Caritas i predsjednik Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života.

Papa Franjo imenovao ga je splitsko – makarskim nadbiskupom 8. rujna 2023., a službu je preuzeo 28. listopada 2023. u Solinu.

Biskupski grb i geslo mons. mr. Zdenka Križića

Biskup mons.mr. Zdenko Križić

Grb je podijeljen u četiri polja. Gornje lijevo polje ispunjeno je karmelskim grbom u kojem stilizirani križ označava uspon na goru koja je Krist, a tri zvijezde predstavljaju tri bogoslovne kreposti: vjeru, ufanje i ljubav.
Na gornjem desnom polju nalazi se zvijezda iznad morskih valova i naznačuje primorski, senjski dio biskupije. Valovi i zvijezda iznad njih podsjećaju da su se pomorci ploveći morima ravnali prema zvijezdama. Istovremeno zvijezda iznad valova simbolizira i Blaženu Djevicu Mariju koja je kao „Stella Maris“ – „Zvijezda Mora“ ​kršćanima smjerokaz ​na životnom putovanju​.
Na donjem lijevom polju nalazi se rijetka i zaštićena endemska biljka „Velebitska degenija“ koja raste na području biskupije i naznačuje kontinentalni, gospićki dio biskupije. Ova nježna i skromna biljka prekrasnih žutih latica nalazi se i u službenom grbu Ličko-senjske županije te na kovanici hrvatskog novca od 50 lipa.
Donje desno polje naznačuje nacionaln​u pripadnost biskupa i karmelske redovničke zajednice iz koje dolazi.
Plava boja pozadine na desnom gornjem i lijevom donjem polju upućuje na jedinstvo kontinentalnog i primorskog dijela biskupije. Ona je istovremeno boja mora, neba i marijanska boja.
Između grba i biskupskog šešira nalazi se stilizirani „Zlatni križ krbavskih biskupa“ s početka 13. stoljeća, za kojeg se drži da je pripadao već prvom krbavskom biskupu Mateju Maruti, koji je preminuo 1220. godine.
Ispod grba se nalazi ​biskupovo ​geslo uzeto iz spisa crkvene naučiteljice sv. Terezije Avilske „Bog sam dostaje“ – „Solo Dios basta“.

PAPINA BULA O IMENOVANJU GOSPIĆKO-SENJSKOG BISKUPA (Glasnik gospićko-senjske biskupije, br. 2 (63) 2016., ur. br. 102.)

FRANJO BISKUP, SLUGA SLUGU BOŽJIH, ljubljenomu sinu ZDENKU KRIŽIĆU, iz Reda Bosonogih karmelićana Braće Blažene Djevice Marije od Gore Karmela, dosadašnjemu rektoru Zajednice Međunarodnog zavoda Teresianum u Rimu, postavljenom za biskupa gospićko-senjskog, pozdrav i apostolski blagoslov. Želeći kao nasljednik blaženoga Petra providjeti biskupa biskupiji Gospićko-senjskoj, koja je odreknućem časnog brata Mile Bogovića ostala bez njega, čuvši Kongregaciju za biskupe, tebe, dragi sine, urešena prikladnim darima, iskustva u crkvenim stvarima i poznavanja duhovnosti, smatramo prikladnim da njome upravljaš. Stoga te svojom vrhovnom vlašću imenujemo Biskupom gospićko-senjskim sa svim pravima i obvezama. Dopuštamo da te zaredi bilo koji katolički biskup izvan grada Rima u skladu s liturgijskim propisima i uz prethodnu ispovijest katoličke vjere i položenu prisegu vjernosti nama i našim nasljednicima, u skladu s propisom svetih kanona. Uz to nalažemo da se ovo pismo obznani svećenstvu i narodu tvoje biskupije; potičemo ih da te rado prime i trajno ostanu u zajedništvu s tobom. Učini, ljubljeni sine, da vjernike koji su ti povjereni, napasaš riječju, a iznad svega primjerima dobrih djela, nastojeći poput Božanskog Učitelja prije činiti nego poučavati (usp. Dj 1,1). Neka tvoja djela budu u skladu s riječima, a još više riječi s djelima... Živa i učinkovita riječ primjer je djela te čini da ono što je rečeno, lako postaje prihvatljivo, a prihvatljivo čini ostvarivim (Sv. Bernard, Ep.201,3: PL 182, 370). Naša Gospa od Gore Karmela neka tebi i predragoj crkvenoj zajednici u ljubljenoj Hrvatskoj bude milostiva. Dano u Rimu, kod Sv. Petra, četvrtog dana mjeseca travnja, na svetkovinu Navještenja Gospodnjega, godine Gospodnje dvije tisuće i šesnaeste, u Jubileju Milosrđa i četvrte našega pontifikata.
Franjo

Marcellus Rossetti, Protonot. Apost.
Olovni pečat s likom svetih apostola Petra i Pavla

  Biskup - Sve