bener

46. Sabor mladih naše biskupije u Slunju

slunj mladi2(Slunj, 12.12.2015.) - Mladi s prostora Gospićko-senjske biskupije okupili su se u župi Slunj na 46. sabor, u subotu 12. prosinca, koji je organizirao biskupijski povjerenik za mlade vlč. Josip Šimatović. Mladi su pristizali iz raznih mjesta u pratnji svojih župnika ili vjeroučitelja. Rad je počeo u 10 sati u župskoj dvorani razmatranjem koje je vodio salezijanac don Mihovil Kurkut na temu: „Zid i vrata“. Potaknuo je zanimljiva pitanja i raspravu koju su mladi nastavili radom u grupama.

Svaka grupa imala je animatora koji je koordinirao dinamiku rada u grupi. Oko 12 sati, nakon kraćeg odmora upriličeno je pokorničko slavlje kao priprema na sakrament sv. ispovijedi. Prisutni svećenici bili su na raspolaganju svima koji su željeli očistiti dušu i pomiriti se s Bogom. Nakon sv. ispovijedi slavlje sv. mise bilo je raspjevano i pobožno.

Don Mihovil je i u propovijedi ponio mlade da slave Gospodina. Priča o jajetu ženke orla koje je dospjelo pod kvočku pa se uz piliće izlegao i mali orao bila je pravi pogodak. Mladi orao se nije ponašao kao ostali pilići. Dok su pilići gledali u zemlju da nešto nađu za hranu, orlić je gledao prema nebu, nešto ga je vuklo k visinama. Bog je čovjeka stvorio za visine a ne da kljuca po zemlji. Sredina u kojoj mladi žive i odrastaju često ih veže uz zemlju i zatvara im pogled k visinama. Poruka je jasna. Ne trebaju se lijepiti za zemlju, za materijalno, nego se trebaju odvažiti za let prema Bogu, izgrađivati u sebi čežnju za duhovnim obzorima kako kaže pjesma: „Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje. Samo on je moja hrid i spasenje, utvrda čvrsta, neću se pokolebati...“

Nakon mise vrijedne gospođe Valentina, Vesna i Marija te gospodin Franjo Belković pripremili su im obilan objed. Bolonjeze špageti pravi su pogodak. Vrijedne slunjske domaćice ispekle su i donijele brdo kolača, domaćih masnica, tako da nitko nije ostao gladan, a bilo je više od 120 mladih.

Nakon objeda veselo druženje, razgovori, dogovori, kratki izlet u Rastoke, sklapanje prijateljstava, pozdravljanje i zahvalnost domaćinu mons. Mili Peciću, slunjskom župniku i njegovim suradnicima, svima koji su pridonijeli da se ovaj susret održi i odlazak sa željom za skorim novim „letom prema visinama“.

slunj mladi1slunj mladi3slunj mladi4

SLUNJ sabor mladih biskupije 12-12-2015

Tags: mladež, mladi, Slunj, sabor mladih, don Mihovil Kurkut

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice