Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Susret vjeroučitelja Riječke metropolije

Written on . Posted in Katehetski ured

Volosko, 21. srpnja 2008. - Već petu godinu, naizmjenično po biskupijama, dragovoljno se okupljaju vjeroučitelji u jednu od zanimljivih destinacija biskupije domaćina. Ovogodišnji susret oko pedeset vjeroučitelja upriličen je po župama opatijskog dekanata u Riječkoj nadbiskupiji.

Ovaj zanimljivi dan započeo je misom u 9 sati u crkvi sv. Ane – Volosko, a predvodio je nadbiskup Ivan Devčić u zajedništvu sa svećenicima iz dekanata i predstojnicima biskupijskih katehetskih ureda. Propovijed je bila poziv vjeroučiteljima da u svom budućem radu ustraju u poticanju prave pobožnosti kod učenika, onoga istinskoga susreta s Bogom i življenja sukladno tom bogatstvu davanja i primanja. "Današnje vrijeme, kao i u vrijeme starozavjetnih proroka, ispunjeno je mnogim krivovjerjima i klanjanjem raznim idolima, bogovima našeg vremena: karijerizam, novac, status u društvu, slava, zabave, ovisnosti ..."- istaknuo je nadb. Devčić da bi izveo pitanje slobode koje se tako samo po sebi nameće, a mnogi od tih mladih, s kojima prijateljujemo, pozivaju se baš na slobodu tamo gdje nje nema. Kojeg li paradoksa? "Vjeroučitelji, nemojte upasti u neke trendove koji kažu: 'naučili smo ih'! Znanje je važno, ali svjedeočenje i posvješćivanje dubinske sigurnosti i nade u Bogu naš je zadatak. Ovo misno slavlje je svojevrsna zahvala za završetak školske godine i za one naše aktivnosti za koje možemo reći da su bili uspješni."

Nastavak druženja bio je iza osvježenja u pastoralnoj dvorani gdje je predstavljena župa domaćin i plan obilaska: Volosko- Lungo mare- Opatija – Brseč – Mošćenica – Mošćenička draga ručak. Vjeroučitelji su na kraju dana s viđenim bili zadovoljni, uz jedini prigovor na popodnevnu pripeku. Vidjeli su se stari prijateli iz studentskih dana i upoznali novi (mlađi), razmijenila iskustva, pojadalo, pohvalilo, našalilo i nasmijalo, čulo se mnogo toga novoga i zabavilo. Posebna zahvala izvrsnom pjevačkom zboru mladih i onima starijima koji su se trudili da sve što bolje ugoste u svojoj župi sv. Ane. Do godine na Krk.

Ispis