bener

Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Katehetski dan i stručno vijeće vjeroučitelja

gs katehetski dan gs biskupije 2(Gospić, 2.9.2017.) - Uoči početka nove nastavne godine održan Katehetski dan za vjeroučitelje Gospićko-senjske biskupije. Početak je bio u gospićkoj katedrali Navještenja BDM sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata vjeroučiteljima. Susret je započeo pozdravom predstojnika Katehetskog ureda vlč. Nikole Turkalja i tajnice S. Robertine Medven vjeroučiteljima, a nastavljen je pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio vlč. Ivica Tolla.

Kasnije je služena sveta misa koju je predslavio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s predstojnikom Katehetskog ureda vlč. Nikolom Turkaljem, rektorom katedrale i novim, župnikom Gospića Mariom Vazgečom, biskupovim tajnikom Mišelom Grgurićem, ravnateljem biskupijskog Caritasa vlč. Lukom Blaževićem i svećenicima vjeroučiteljima. Nazočilo je preko 40 vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.

„Pred vama su odgovorni zadaci jer rad s djecom uključuje puno ljubavi i strpljenja. U vašem pozivu Boga prenosite riječima i životom,“ poručio je na početku mise biskup Križić te u homiliji govorio o značaju talenta u životu vjernika, a posebno vjeroučitelja koji imaju posebno poslanje. Svi nismo obdareni istim talentima, no najgore je biti nezaposlen, jer ne moraju svi biti genijalci već moraju u vladanju svojim talentima pokazati zauzetost i suradnju. Talente treba razvijati iako možda nisu atraktivni. Osoba koja izgubi talente nema životnih mogućnosti i ako se ne koriste oni propadaju. Svatko treba raditi proporcionalno svojim mogućnostima jer u životu nema uravnilovke. Netko talente zakopava a ima nažalost i onih koji ih zloupotrebljavaju . Poziv vjeroučitelja zahtjevan je, specifičan i odgovoran i uključuje intelektualno i iskustveno. Svojim ponašanjem vjeroučitelj treba potvrditi svoje znanje, jer vaši se učinci više gledaju nego slušaju, zaključio je biskup Križić. Misno slavlje uzveličao je zbor vjeroučitelja uz orguljsku pratnju Franje Puškarića i tajnice Katehetskog ureda s. Robertine Medven.
Na koncu je biskup uz pomoć predstojnika Turkalja i tajnika Grgurića uručio vjeroučiteljima trajne, a nekima privremene kanonske mandate za rad u narednoj školskoj i vjeronaučnoj godini.
Nakon mise prvo stručno vijeće vjeroučitelja otvorio je u biskupskom ordinarijatu predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj najavivši glavnu temu skupa „Vjeroučitelj - Kristov učenik u službi evanđelja i Crkve" o kojoj je govorio gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić.
„Ljudi više vjeruju svjedocima nego učiteljima a važnije je djelovati nego biti,“ istaknuo je glavnu misao biskup Križić te poručio da Crkva ima nasušnu potrebu za svjedocima, jer se uči gledanjem, od oca, odgajatelja. Često dolazimo u napast minimalizma uz misao da je važno samo nešto odraditi, no u svaki rad treba ugraditi ljubav, što je kod vjeroučitelja posebno jer on i navještava. Poslanje vjeroučitelja izlazi iz vjere i poslanja uz svjedočku moć. Vjeroučitelj treba govoriti iz dubokog uvjerenja da ono što govori i živi, kao i Isus za razliku od farizeja i pismoznanaca koji nisu imali duhovni autoritet. Opasnost nastaje kada se nešto govori a ne čini, kada duhovnost nije vidljiva. Naziv vjeroučitelj definira vaše zvanje, to je autentičan vjernički život, ne samo da se odradi. Vaš poziv ima jači nutarnji zahtjev , jer vi formirate učenike. Bez trajnog rada i autoformacije nema uspjeha već nastaju frustracije. Potrebno je stalno tražiti Boga i truditi se da život bude svjedočki. Izgubi li se Božja slika, to je put k idolatriji. Vi trebate djeci pomoći da nađu Boga te će vas se po tome sjećati ako u njih utisnete vrline, po čemu je vaše poslanje izuzetno, zaključio je biskup Križić.
U nastavku je voditeljica Županijskog stručnog vijeća za vjeroučitelje Ivona Rendulić predstavila dva ogledna sata koje su izveli Ana Tomljanović iz Senja koja u nastavi koristi Moodle kao i loomen te Danica Blašković koja je prezentirala svoj sat pri nadzoru savjetnika za promoviranje u zvanje mentora. Voditeljica Ivona podnijela je zatim izvješće o radu stručnog vijeća za proteklu godinu, kao i predstojnik ureda vlč. Turkalj. N akraju su predstojnik Turkalj i tajnica KU s. Robertina Medven dobili prigodne poklone povodom jubileja, vlč. Turkalj 25 godina misništva i s. Robertina 50 godina redovništva.

gs katehetski dan gs biskupijegs katehetski dan gs biskupije 3

Tags: katehetski ured, vjeronauk, vjeroučitelj, talenti, Prispodoba o talentima

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice