“VRILO 2016” - godišnjak župa Otočkog dekanata

Četvrtak, 24. 12. 2015.

Dosadašnje Vrilo je, barem što se korica tiče, imalo prepoznatljiv 'design', mijenjali su se motivi, no podloga korice je bila uvijek ista. Imalo je to svojih prednosti, stvarala se tako laka prepoznatljivost ovoga godišnjaka, a ipak svake godine je nešto bilo pomalo drugačije. Ove su godine korice doživjele izvjesnu promjenu, ne tako drastičnu i ne tako modernističku, ali ipak promjenu. Na naslovnici je Gačanski park Hrvatske memorije.

Nakon uvodnika urednika mons. Šporčića slijedi rimokatolički kalendar s godišnjakom kao i rubrika «Dobro je znati» s iscrpnim podacima o tijelima i službama Gospićko-senjske biskupije, u službi naviještenja je poruka Gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića za Božić2015. Tu je i najava Otvaranja vrata u Godini milosrđa po dekanatima, proslava 15.godina Gospićko-senjske biskupije. U rubrici „Za obitelj“ razmišljanje uz hodočašće-pješačenje na Drugi nacionalni susret hrvatskih obitelji od Otočca do Trsata, uz molitvu i pjesmu. Profesorica Manja Kostelac-Gomerčić detaljno je opisala Tečaj za teološku kulturu laika. Zašto tečaj? Kronologija prve, druge, treće i početak četvrte godine Tečaja. Zašto je potreba i Tečaj vjere, tu su Biskupijski pastoralni susreti.

Slijedi rubrika „Iz župa Otočkog dekanata“ s detaljnom kronologijom događanja u svim župama. Uz rubriku «Mladi za mlade» slijedi rubrika «Susret s ljudima i krajem» tu Milan Kranjčević predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajne Gacke detaljno opisuje Gačanski park hrvatske memorije u prostoru i vremenu. Svečano predstavljanje Gačanskog parka hrvatske memorije biti će upriličeno 12.siječnja 2016.godine u 18,30 sati u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac, a 15.siječnja 2016.godine u 10,30 sati u župnoj dvorani održati će se Kolokvij „Gačanski park hrvatske memorije“ – kolonada zavičajne i nacionalne povijesti od 8.do 21.stoljeća. U rubrici „Sličice iz života Otočca nekad i sad „ prof.Ruža Orešković razgovarala je s našom sugrađanskom dr.sc. Ančicom Častek. Tu je i proslava KUU“Gacka“ 35 godina neprekidnog rada,125 godina Puhačkog orkestra DVD-a Otočac, otkrivanje spomen-obilježja Mati Čopu u Vrilu, tu je i članak o vlč.Danijelu Žubrinić – Otočanin i dugogodišnji Brešćanski župnik. Kapetan broda Zdravko Prša piše u rubrici „Katoličanstvo od Bosne do Filipina“ . Na samom kraju je rubrika IN MEMORIAM , prisjećamo se vlč.Nikole Komušanca, preč.Josipa Mustača i vlč.Mate Pavlića. Na zadnjim koricama je i detaljan program proslave Sv.Fabijana i Sebastijana suzaštitnika Župe i Dan Grada Otočca – zaštitnika Gacke doline. Na sam blagdan biti će i obred blagoslova i otvorenje Gačanskog parka hrvatske memorije kod Križa ispred crkve. Predvodi nadbiskup mons.dr.Ivan Devčić, a u crkvi svetu misu predvodi mons.dr.Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolita uz asistenciju mons.dr.Mile Bogović gospićko-senjskog biskupa i mons.Ivana Milovana porečko-pulskog biskupa u miru.

Svi koji su zainteresirani za Vrilo mogu ga nabaviti kod izdavača u župnom uredu u Otočcu, Trg dr.Franje Tuđmana 14, 53220 Otočac, tel/fax: 053/771-261, ili putem e-pošte: zpt.otocac@gmail.com

Cijena je 20 kuna po primjerku. Također sve župe Otočkog dekanata imaju " Vrilo" koje se može nabaviti po svim župama.

  Vijesti - Sve