Bdijenje uoči Velike Gospe na Krasnu

Utorak, 14. 8. 2018.

 Došli smo s raznih strana i sigurno je među vama puno onih čije su noge umorne koje su propješačile puno kilometara ali je zato srce radosno, ispunjeno Bogom, ispunjeno Blaženom Djevicom Marijom, i onda se bol i manje osjeća jer prisutnost Majčina je zaista nešto što neprestalno liječi i ozdravlja od svih naših bolesti i svih naših problema, od onog što nas opterećuje. Tu smo kako bi svojim srcem prionuli uz riječ Božju, kako bi mogli otvorene duše osjećati Majčinu prisutnost, došli smo ti Majko draga. Malo što raspjeva srce i dušu našeg hrvatskog naroda koliko blagdani i svetkovine BDM. Svatko od nas se može odmah sjetiti više pjesama Gospi, vjerujem da ih rado pjevamo i da na taj način svoju dušu zaista predajemo Majci Božjoj. Marija je ona koja je svoju odanost, vjeru i predanje itekako znala živjeti i svjedočiti u svome životu. Odanost Bogu i vjera koja je bila bezgranična imajući to u vidu mi kao vjernici želimo biti poput toliko svetih ljudi koji su znali osjećati Gospinu prisutnost u svome životu, želimo nasljedovati Krista poput Marije, i molimo da nam on udjeli vjeru koja nam je i te kako važna, vjeru koja nas određuje, vjeru koju nosimo u svome srcu od davnih vremena a tu prepoznajemo i odanost Gospodinu. Ponekad se znamo opustiti i biti površni tako da se onda te stvari zanemari i vjeru, i predanje i odanost zanemarimo i ostanemo na površnosti koja nije dio nas, koja nije dio našeg naroda, nije dio onoga što nas određuje od krštenja pa kroz čitav život pa kroz sakramente s kojima se u životu susrećemo i na poseban način naše svete mise koja je pokretač i naša životna snaga. Dali kroz naše molitve i naša hodočašća zaista najprije tražimo kraljevstvo Božje i njegovu pravednost ili tražimo nešto što je važno samo nama, što je dakako možda sebično, što nije na našu osobnu izgradnju nego nam se čini da bi to nama bilo korisno, tražite najprije kraljevstvo Božje i pravednost a to je BDM i prepoznala. Nemojmo dozvoliti da u svojim molitvama, u našim susretima s Gospodinom kada se susrećemo u osobnoj molitvi ili zajedničkoj postavimo Boga tako da nam je On benzinska crpka pa kad nam nestane goriva, ulijemo, platimo i idemo dalje i zaboravljamo na njega, jurimo ne spominjući se Boga dok nam ponovno ne zatreba - ističe fra Mikulić.

 Svjedočimo upravo ono na što smo pozvani po sakramentu krštenja, pokažimo da zaista svojim hodočašćem tražimo najprije kraljevstvo Božje i njegovu pravednost i onda zaista Bog zna što nam je potrebno i to će nam udijeliti. Naša molitva prema BDM izgrađuje svakoga od nas, a na taj način izgrađuje i kraljevstvo Božje i u nama i među nama. Evo službenice Gospodnje neka mi bude po riječi tvojoj kaže Marija. Riječ Božja nam je neprestalno ponuđena, slušamo je promišljajmo, nosimo je u svome srcu, nastojmo živjeti po njoj, neka nas izgrađuje, neka nas usmjerava, ali svakodnevno. Nemojmo se sramiti riječi Božje i našeg kršćanskog imena da se Gospodin ne posrami nas kad dođemo pred lice Njegovo, nego zaista poput Marije živimo odano, i svjedočimo upravo tu silinu i jakost Božju koja se očituje u svakodnevnom životu, znajmo to prepoznati, znajmo to nositi u srcu, i znajmo darovati drugom. Donosimo plodove u svome životu, plodove vjere, plodove koji zaista dolaze samo od Boga ne od naših zasluga. Po zagovoru Marijinom budimo oni koji žive u svojoj obitelji, koji žive na svome poslu, u svim svojim svakodnevnim relacijama riječ Božju i kraljevstvo Božje. Svatko od nas je pozvan biti svjedok Božje ljubavi, onaj koji naviješta kraljevstvo nebesko nije to rezervirano samo za papu, biskupe, svećenike, svatko od nas pozvan je upravo činiti to da kraljevstvo Božje zaživi i u nama i oko nas. Neka nas zagovor BDM Gospe od Krasna učini krasnima, neka nas učini velikima, neka nas učini ponosnima, naučimo od BDM kako se voli svoja obitelj, kako se vole svoji bližnji, kako se voli svoj narod, kako se voli Boga jedinog, pravog, istinitog, svemogućega Boga, kako se za njim hodi i gleda u lice Božje,. Neka njegovo lice bude uzdignuto prema nama da nas svjetlost Božjeg lisca i njegova toplina obasja. Vratimo se s ove svete mise raspoloženi činiti dobro, bolje nego što smo to činili do sada, odrecimo se svega onoga što nas opterećuje, udaljuje, od Boga i od riječi Božje, znajmo to prepoznati i po zagovoru BDM odmaknuti to od sebe, imati snagu zaista biti bliže i Bogu i bližnjem . Neka nas u našim odlukama podrži Gospodin po zagovoru BDM , neka ne bude u nama površnost nego dubina snage Božje. Vjerujmo riječi Božjoj, njoj se predajmo i osjetiti ćemo i te kako dobro u svome životu i životu naših obitelji da će nam se sve ostalo nadodati - kazao je fra Ilija.

 Euharistijsko slavlje uveličali su članovi združenog zbor biskupije pod vodstvom orguljaša Ivana Prpića Špike.

 Nakon Sv.Mise pristupilo se euharistijskom klanjanju. Presveto tijelo bilo je izloženo na oltaru, a klanjanje je predvodio mons.mr. Marinko Miličević - generalni vikar biskupije.

 Nakon euharistijskog klanjanja procesija je krenula natrag do Crkve kako bih se odložio kip Majke Božje Krasnarske, a u Crkvi se obilazio zavjet oko oltara i pjevale Marijanske pjesme.

Sinoć u Krasnom okupilo se više stotina vjernika koji su došli iz Otočkog, Senjskog i Gospićkog dekanata. Bilo je puno skupina koje su hodočastile pješice i po nekoliko stotina kilometara.

 krasnoVG5krasnoVG2krasno VG3krasno VG4

  Vijesti - Sve