Bdijenje uoči Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa

Četvrtak, 15. 8. 2013.

Vjera nam otvara ulaz u vječnost, istaknuo je otvarajući Godinu vjere papa Benedikt XVI., dok je papa Franjo u svojoj prvoj poslanici „Blažena ti koja si povjerovala“ istaknuo Blaženu djevicu Mariju kao svjetlo na putu. A taj put kreće ka Milanu gdje će se obilježiti 1700 godina slobode Crkve, istaknuo je na početku biskup Bogović. Marija nas uči kako činiti velika djela a to može razumjeti samo vjernik. Kada je Marija čula da će biti Majka Božja nije tražila posebnu pozivnicu u društvu, već je činila velika djela gdje je do tada bila. Nije važan posao već duh kojim nešto radimo. No, mi smo pod svjetovnim utjecajem te mislimo ako smo na položaju da smo time veliki. Nije velik onaj koji ima posao i veličinu već onaj koji vrijedno čini svoj svakodnevni posao neovisno o medijskoj pompi. Marijin sin nije mijenjao strukturu društva da bi gradio velike stvari u svjetovnom smislu već je rastao u svojoj sredini na zdravim korijenima koje mu je stvorila Marija. Danas će često misli da moraš otići iz Oštarija i Ogulina u velike gradove da bi bio velik. Možeš to postati i ovdje čineći velika djela. Onaj koji ne vjeruje traži nagradu na ovom svijetu a da bi ju dostigao koristi se i grabež i otimanje u čemu se brzo nasuču. S druge strane za vjernike vjera je blagodat i spoznaja da smo mi na ovom svijetu na putu prema krajnjoj sreći s Bogom. Mnogi se pitaju kako u društvu s 80 posto katolika imamo tako malo katolika na vlasti. Što je netko više na vlasti, ona je lomljivija , za razliku od Crkve čiji su temelji kroz dvije tisuće godina bili čvrsti.

Biskup je ukazao na još jednu značajnu Marijinu osobinu a to da nije živjela u strahu, nije imala stresni život. Znala je tko je kapetan njenog broda i u svakom je trenutku znala gdje ide na putu u kome nije žudjela za moći. I to sve je činila bez karijerizma i pomoći medija, bez čega danas ništa nije moguće. Mnoštvo hodočasnika u marijanskim svetištima ovih dana osjećaju se pozvanima pokajati se. Marijanska svetišta nude danas najbolje seminare za vjernike, zaključio je biskup Bogović.

Kod prinosnih darova prinesene su na oltar uz kruh i vino i svjetiljka kao simbol vjere koja je bila zaštitni znak nacionalnog susreta mladih u Sisku a koja je pronađena iz vremena cara Konstantina. Ona će biti od strane biciklista odnesena iz Rakovice, gdje je u nedjelju nacionalna proslava Milanskog edikta u Milano kao i plamen vjere, koja će povezati ovu biskupiju i Hrvatsku s Milanom u obilježavanju značajne obljetnice za Crkvu u svijetu.

 

 

 

 

 

 

 

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavit ćemo 25. kolovoza, tj. zadnju subotu u kolovozu. Slavlje je u znaku Iseljene Hrvatske. Vjerujemo da nas križ može povezati sa svom braćom po vjeri i krvi. križ Kristov postao je simbol povezanosti cijeloga čovječanstva, a križ krbavskih biskupa neka bude simbol povezanosti našega naroda. Vidimo se, dakle, na Udbini 25. kolovoza na misi koju će predvoditi biskup čiji su preci iz ovih krajeva pred 500 godina otišli u Gradišće i sve do danas uz vjeru sačuvali su i svoj jezik i osjećaj nacionalne pripadnosti. Zahvalimo Bogu na susretu s prirodom, Marijom i Isusom, zaključio je biskup Bogović.

 

  Vijesti - Sve