Biciklijada u čast bl. A. Stepinca od Zagreba preko Krašića do Ogulina

Subota, 3. 10. 2015.

Biciklijada je započela u ranim jutarnjim satima kada je ogulinske bicikliste primio u zagrebačkoj katedrali kanonik zagrebačkog prvostolnog kaptola mons. Ivan Hren, pohvalio njihovu plemenitu namjeru te ih blagoslovio kod sarkofaga blaženika kardinala Stepinca. Osam ogulinskih biciklista te četiri iz Zagreba koji su se pridružili u etapi do Krašića krenuli su u 8 sati te ih je na cijelom putu do Krašića pratilo kišovito i hladno vrijeme. No motiv je bio snažan i jasan te su stigli u Krašić gdje ih je dočekao župnik Krašića Dragutin Kučan. Nakon razgleda župne crkve Presvetog Trojstva biciklisti su se upoznali sa značajnim detaljima blaženikova života, kao i brojnim dokazima župnika Kučana da je skori svetac postao zagovornik mnoštva bolesnika, nezaposlenih, studenata, krivooptuženih i nerotkinja. Biciklisti su zatim nastavili u pravcu Ogulina a vrijeme se do dolaska puta dugog 130 km poboljšalo te su uspješno stigli do kapelice bl. A. Stepinca u Procama.
Misu pred više stotina vjernika među kojima su posebno mjesto zauzeli biciklisti predslavio je župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović. On je na početku zahvalio biciklistima na hvale vrijednoj akciji a predsjednik kluba Zdravko Kučinić je zaželio da ona postane tradicionalna. Dekan ogulinski don Robert Zubović u svojoj homiliji se podsjetio trenutaka pred 17 godina kada je kardinal Stepinac bio proglašen blaženim i kada je niknula ideja da Ogulin sagradi župnu crkvu ali i kapelicu u čast našeg blaženika. Biciklisti su svojom žrtvom povezali glavni grad i Ogulin preko Stepinčeva Krašića. Stepinac je pokazao da zrno koje umre donosi plod a njegovom mučeničkom smrću ojačala je vjera u Hrvata. Njega je Bog odredio da bude svijetlo u mraku a njime je narod u ona teška vremena dobio sigurnost i spremnost za žrtvu, čega nam danas nedostaje. Sve njegove kreposti došle su iz pouzdanja u Boga a svojom žrtvom postao je svjedokom istine. To je posebno važno danas kada smo svjedoci brojnih konstrukcija protiv Stepinca. Danas se ovdje gdje osjećamo njegovu blizinu molimo da bude proglašen svetim.
Na kraju mise održana je po drugi puta procesija s kipom bl. A. Stepinca kroz naselje Proce a kip su ponosno nosili biciklisti koji su svoj dan započeli kod groba blaženika a završili ga noseći njegov kip.

og misa na spomendan progl blazenim a stepincaog biciklisti u krasickoj crkviog biciklistiog bisciklisti krasic

og biciklisti i stepinac

  Vijesti - Sve