Biskup Bogović na Kažotićevo u Hamburgu

Nedelja, 29. 11. 2015.

Na čemu graditi društvenu i osobnu sigurnost?

Ti osjećaji bili su prisutni u prvoj hrvatskoj zajednici koja se ovdje formirala prije 46 godina i danas se ista zajednica pita kako je prevaljen taj put. Doista je to bilo veliko djelo ljubavi i milosrđa prema hrvatskom iseljeništvu kada je ovdje, ka i na brojnim drugim mjestima u Njemačkoj, osnovana Hrvatska katolička misija za hrvatske katolike koji su se na ovom prostoru naselili. Dobro se toga sjetiti te zahvaliti Bogu i svima koji su sebe uložili u dobro te zajednice. Taj put je prijeđen pod vodstvom otaca dominikanaca i mogu ovdje izraziti u ime HBK zahvalnost Hrvatskoj dominikanskoj provinciji i svim njezinim članovima koji su ovdje djelovali. Drago mi je da to mogu ovdje reći i pred provincijalom dominikanske provincije."

Evanđelje ističe kako će se sile nebeske poljuljati, nastavio je biskup Bogović. "Sve je to nestalno i nestabilno. Taj osjećaj nestabilnosti ovoga svijeta trebamo i danas probuditi u sebi kako bismo znali uz što se valja vezati. Evanđelje nas uči da ne valja graditi kuću na pijesku, jer će je svako nevrijeme srušiti. Treba je postaviti na čvrste temelje. Svoj život trebamo osloniti na neprolazno i stalno. Kada se sve poljulja pojavit će se Isus Krist, koji je početak i svršetak, alfa i omega i naša vječnost će ovisiti koliko smo na njemu i s njime gradili."

Svijet je danas doista osjetio da se sve ljulja, da sve više gubi na stabilnosti i sigurnosti. Na čemu graditi društvenu i osobnu sigurnost? Koja su prava i zdrava polazišta? Odgovarajući na ta pitanja mons. Bogović je rekao: "Na kraju će se pojaviti Isus Krist kao sudac. Po njemu će se sve mjeriti, koliko smo njega slušali i slijedili. A on nije nasilje nikada činio, radije ga je podnosio. On mržnju i laž nije nikada činio ni odobravao. On je čovjeka ljubio i onda kada ga je čovjek osuđivao, vrijeđao i razapinjao. Tim putem krenula je Crkva, taj put svjedočili su mučenici."

Uzori Stepinac, Kažotić, Barač, Bulešić

Biskup Bogović je istaknuo nekoliko primjera svjedoka iz Crkve u Hrvata, ponajprije bl. Alojzija Stepinca i bl. Augustina Kažotić: "Tim putom živio je i vodio svoj narod Alojzije Stepinac koji je stajao čvrsto uz stup istine – Isusa Krista i nije nasjeo svjetskim moćnicima. Slično možemo reći i za zaštitnika ove misije bl. Augustina Kažotića koji se u 14. stoljeću suprotstavio nepravednim zahtjevima svjetovnih vladara pa se nije smio poslije vratiti u Hrvatsku nego u talijanski grad Luceru gdje je i umro na glasu svetosti."

Zatim je biskup istaknuo primjer dominikanca Dominika Barača, kojeg su komunisti strijeljali 17. studenog 1945., i bl. Miroslava Bulešića: "Među svjedocima iz Drugog svjetskog rata možemo ovdje spomenuti Dominika Barača. Doista je ostao čvrsto uz stijenu, uz stožer istine, pravde i ljubavi. Kada su ga vodili na pogubljenje govorio je: Živio Krist kralj i molio od Krista oproštenje za svoje mučitelje. Slično je radio i najnoviji hrvatski proglašeni blaženik Miroslav Bulešić: Moja je osveta opraštanje."

Nositi sa sobom i svoje svece

Biskup je vjernike pozvao da povodom obljetnice misije obnove svoj savez s Bogom: "Čovjek je slika Božja i prirodni je njegov saveznik Bog. Bog sklapa savez s čovjekom po Isusu Kristu. To je ona temeljna i dobitnička koalicija za svakog čovjeka i za svaki narod. To je dobitnička koalicija i za ovu zajednicu i za njezine članove. Bog ne sklapa savez s čovjekom kako bi ga iskoristio, nego kako bi mu mogao pomoći i spasiti
ga."

Mons. Bogović je istaknuo zahvalnost njemačkoj državi i njemačkom narodu što su prihvatili hrvatski izbjeglički val nakon velikih poratnih stradanja kada su se šezdesetih godina otvorila vrata da se iziđe iz onog zatvorenog kruga u Jugoslaviji. Crkva u Hrvata živjela je sa svojim narodom i pratila ga je na njegovom putu. Hrvatski radnici dobili su posao u Njemačkoj, istaknuo je biskup, "a oni su svojim radom darovali i više nego su primili". Zatim je pojasnio: "Istina je da je većina došla ovamo kao materijalni siromasi koji mole pomoć, ali nisu ruke hrvatskih doseljenika bile prazne. Obdarili ste svaki kraj kamo ste došli i svaki rad koji ste prihvatili svojom radinošću i plemenitošću svoje duše.

U tom vašem daru bilo je mnogo toga što je novoj sredini bilo potrebnije od rada vaših ruku: bila je to vaša vjera. Naš narod ponio je sa sobom i svoje svece. I ovdje vidimo bl. Augustina Kažotića, kojemu je posvećena ova Misija. Prošao sam cijeli svijet gdje žive Hrvati i čuo sam i osobno se uvjerio kako su oni oplemenili sredinu u kojoj su živjeli i radili." Svoju homiliju gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović završio je pozivom da "na Dan Misije kao pojedinci i kao zajednica obnovimo svoj savez s Bogom, da svoje živote postavimo na čvrsti temelj Isusa Krista. S njime krenimo i u ovu novu liturgijsku godinu i u Jubilarno godinu milosrđa na koju nas je pozvao papa Franjo." Na misi su vjernici prikupljali svoj dar za Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini .

Aktualnost bl. Augustina Kažotića

Središnjoj proslavi prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je u crkvi sv. Olafa predvodio dominikanac o. Stipe Jurič, profesor Svetog pisma i dekan Teološkoga fakulteta Papinskoga sveučilišta sv. Tome Akvinskoga (Angelicum) u Rimu. Tumačeći svetopisamska čitanja propovjednik je pokazivao aktualnost bl. Augustina Kažotića: vjernost Bogu i pouzdanje u Boga; njegova ljubav prema Crkvi; učitelj vjere i morala te Augustinova svetost. U petak 27. studenoga predstavljena je nova, nedavno objavljena knjiga Stipe Juriča, "Blagoslivljanje i zahvaljivanje najuzvišenija molitva". O knjizi su govorili dominikanski provincijal i autor knjige. A u subotu 28. studenoga o. Stipe Jurič održao je prigodno predavanje o osamstotoj obljetnici dominikanskog reda.

Godine 2009. HKM Hamburg proslavila je 40 godina pastoralnoga djelovanja na području sjeverne Njemačke i tada ju je hamburški nadbiskup, na prijedlog Hrvatske dominikanske provincije, stavio pod zaštitu prvog blaženika Crkve u Hrvata, bl. Augustina Kažotića. Otada Hrvati u Hamburgu svake godine, na prvu nedjelju Došašća, svečano slave Dane Misije – Kažotićevo. U Misiji djeluju dva svećenika dominikanca i dvije sestre dominikanke.

  Vijesti - Sve