Dan bolesnika u gospićkoj Općoj bolnici

Ponedjeljak, 13. 2. 2012.

„Neka bolesni, i svi koji trpe, u vjeri pronađu sigurno sidro … onaj tko vjeruje nije nikada sam. Sveti Otac ističe, po Kristovu primjeru, da su vjernici pozvani prihvatiti svaki ljudski život, posebno ako je on slab i bolestan te se prignuti nad materijalne i duhovne ljudske patnje kako bi ih izliječili.“ Papa također piše, tko u bolesti zaziva Gospodina – siguran je da ga njegova ljubav nikada ne napušta, a ni ljubav Crkve nikada ne izostaje. U sakramentu pokore, u 'medicini ispovijedi', iskustvo se grijeha ne pretvara u očaj, nego susreće Ljubav koja oprašta i preobražava. Zbog toga se trenutak

trpljenja, umjesto u očaj može pretvoriti u vrijeme milosti za povratak u sebe, za razmatranje vlastita života i vlastitih pogrješaka, poput rasipnoga sina – istaknuo je Sveti Otac, a potom izrazio nadu i u vrjednovanje sakramenta bolesničkoga pomazanja koji – prema njegovima riječima - ne valja smatrati gotovo manjim sakramentom u odnosu na druge. Štoviše, istaknuo je Papa, taj sakrament danas zavrjeđuje veću pozornost, i u teološkom razmišljanju, i u pastoralnom djelovanju s bolesnima… Na posljetku, Sveti Otac nije propustio istaknuti važnost Euharistije, pa je i Biskup pozvao prisutne da se pobrinu za duhovnu utjehu bolesnicima i pozovu im svećenika.

Na kraju je Biskup zahvalio Ravnateljici dr. Ilijevski i ostalima te naglasio da pored skrbi bolničkog osoblja, bolesnik osjeća slabosti koje ne može otkloniti ljudska ruka pa se okreće prema Bogu u čijoj su ruci sudbine svih ljudi. Nakon toga riječi zahvale izrazio je i župnik Čančar, a onda je biskup u pratnji ravnateljice, doktorice Krmpotić, svećenika i ostalih obišao odjel Kirurgije i Intenzivne skrbi. Razgovarao je s liječnicima te pohodio bolesnike i zadržao se u razgovoru tješeći ih i hrabreći te ih blagoslovio. Svima prisutnima podijelio je „Hrvatsku vjernost“. Prije odlaska zadržali su se u molitvi u bolničkoj kapelici Gospe Lurdske.

Napominjemo da u Domu za stare i nemoćne u Gospiću, svake srijede u tjednu, sv. misu slavi vlč. Zlatko Sušić te štićenicima pruža duhovnu utjehu i pomoć.

(s. Robertina Medven)

  Vijesti - Sve