Druženje svećenika

Ponedjeljak, 22. 6. 2015.

Govoreći o župi Viškovo, kao najvitalnijoj župi u Kastavskom dekanatu, a time i u Riječkoj nadbiskupiji, istaknuo je pozitivnu brojku od 106 krizmanika koliko ih se krizmalo ove godine. Ova župa ima budućnost i trebala bi imati veću crkvu kao i župnu dvoranu. Rast župe treba pratiti i odgovarajućom infrastrukturom, kazao je nadbiskup. U nastavku je istaknuo odličnu suradnju župe i općinske vlasti, kao i međustranačku suradnju koja bi mogla biti primjer i drugim jedinicama lokalne samouprave, jer premala smo zemlja da bismo se dijelili, poručio je riječki nadbiskup.

Prigodnu riječ uputio je i gospićko-senjski biskup Mile Bogović kazavši kako je svojedobno i sam pomagao u župi Viškovo dok je ova župa bila puno manja. Izrazio je zadovoljstvo vidjevši njezin napredak. Okupljene svećenike i vjernike pozdravila je, ispred Općine Viškovo, Jagoda Dabo, dok je prigodno predavanje o povijesti župe održao dr. Marko Medved. Sveti Matej crkveno je pripadao župi Kastav do župnog osamostaljenja u 20. stoljeću. Kapelanija u sv. Mateju na Viškovu uspostavljena je 1850., dok je prvi kapelan bio vlč. Franc Tomšič, rekao je Medved. „Crkvu sv. Mateja posvetio je mjesni ordinarij, tršćansko-koparski biskup Bartolomej Legat 2. srpnja 1865. te se ove godine obilježava 150 godišnjica posvete crkve. I u Svetom Mateju kao i u mnogim hrvatskim krajevima uspostavljene su župne ili crkvene škole. Tako je i u Svetom Mateju uska veza između osnutka škole i uspostave kapelanije. Povijest školstva u Halubju započinje s otvaranjem pomoćne učionice 1850. godine u kojoj su djecu poučavali kapelani.“ Župno osamostaljenje Svetog Mateja događa se počekom tridesetih godina 20. stoljeća, kazao je Medved.

Nastavno na ovo predavanje, sadašnji župnik mons. Ivan Nikolić upoznao je okupljene svećenike i vjernike s aktualnim stanjem u župi koja će 5. srpnja proslaviti 150. godišnjicu posvete crkve. Za tu prigodu u pripremi je brošura o povijesti crkve i župe, dok će cijela proslava biti održana pod geslom: „Župa koja okuplja“.

Nakon Viškova, svećenici su posjetili župu sv. Jelene Križarice na Kastvu gdje su se upoznali s aktualnim stanjem u župi i u kojoj ih je ugostio župnik vlč. Franjo Jurčević. Svećenički dan zaključen je nogometnim susretom svećenika i bogoslova u Sportskoj dvorani na Kastvu. Utakmica je počela molitvom, a završila rezultatom: 8:8.

  Vijesti - Sve