GACKA I OTOČAC U SREDNJEM VIJEKU – ZNANSTVENI SKUP  

Nedelja, 7. 3. 2010.

Pozdravne riječi na otvaranju skupa uputili su :

  • - u ime Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni ured u Gospiću uputio je njegov voditelj doc.dr.sc. Željko Holjevac – profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
  • - u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Petar Strčić
  • - u ime katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke iz Otočca njen predsjednik  Milan Kranjčević
  • - u ime županije Ličko-senjske, dožupan Milan Krmpotić
  • - u ime grada Otočca, gradonačelnik Mario Barković

 

U pozdravnom govoru doc.dr. Željko Holjevac je rekao kako je ovo prvi skup poslije 36 godina. Otočac je tri puta proglašavan gradom. Ovo bi mogao biti dugoročni početak umrežavanja Otočca.

 

Akademik Petar Strčić  je kazao: Pozdravljam skup u ime HAZU, te čestitam biskupu dr.Mili Bogoviću na uspostavi 10.godišnjice biskupije i njemu kao prvom ordinariju.  Neka ovo bude početak stalnog rada za ovo područje Like i Gacke. Papir je izdržljiv i kad iziđe van što sve možemo doznati na njemu. Bašćanska ploča je prvi hrvatski rodni list. Od ovog skupa želim i očekujem plodonosan rad i korisne rezultate te da budu što prije objavljeni i tiskani.

Predsjednik katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke dipl.iur Milan Kranjčević – govorio je o osnutku katedre Čakavskog sabora u Otočcu, od 1997 godine. Zahvalio se akademiku Strčiću na pomoći oko osnivanja katedre, dr.Holjevcu kao lokalnom đaku na njegov pogled i istraživanja Gacke i Otočca, te spomenuo biskupove riječi „ mi imamo malo svega i vrijedi ovdje raditi „….

Dožupan Ličko-senjski Milan Krmpotić je kazao kako je ovaj skup dragocjen za ovaj kraj. Gacka je locirana u srcu Hrvatske. Veseli me što ćemo danas čuti više riječi o Borni, o Mikuli iz Otočca. Lika nije zemlja vukova, Lika je prostor gdje se živjelo i stvaralo. Politika je umijeće mogućega.

U ime grada Otočca znanstveni skup  i veliki broj građana koji se odazvao  pozdravio je gradonačelnik grada Otočca dipl.ing.Mario Barković , te kazao: svih ovih 900 godina nigdje se nije našao Otočac. Zahvaljujem biskupu Bogoviću na objavljenoj ediciji – knjizi o Otočcu i Bašćanskoj ploči. Kako smo funkcionirali prije 900. godina okupljeni u zajedništvu tako funkcioniramo i danas. Danas su tu predstavnici iz Gospića, Brinja, Korenice, Senja i drugih krajeva. Lika je nekada bila jako naseljeni kraj a danas nažalost ovdje živo oko 55.000 stanovnika.  Za nas otočane zadaća je da postavimo repliku Bašćanske ploče u Otočcu ili u gradsku kuću ili u GPOU-e .Drago mi je da se odazvao ovoliko veliki broj građana Otočca, znanstvenicima želim uspješan rad te otvaram skup.

Uvodno izlaganje imao je crkveni povjesničar i  biskup Gospićko-senjski mons.dr.Mile Bogović  na temu „ Od kneza Gačana do Mikule u Otočcu „ odnosno na panoramu od knez borne do Bašćanske ploče.

Dr.Bogović govorio je o Borni, Gačanima i Timoćanima. Borna je imao svoje sjedište u Gackoj. Može li se shvatiti da je ovdje u Gackoj počela graditi hrvatska državnost. Izvorište hrvatske države je ovdje u Gackoj. Ovdje se razvio zametak jedne države, između zidova kao planina a okolo su ravnice. U zadnjem retku na Bašćanskoj ploči nalazi se Otočac. Pitanje do 1936. čitali su i tumačili da je to opatija u Otočcu. Ivan Ostović kao najbolji poznavatelj neših benediktinaca stava je da nema razloga odstupiti od toga. Kralj Zvonimir postao je pain vazar s opatom Dobrovitom osniva i gradi crkvu sv.Lucije. O tome kod nas prevladavaju druga stanovišta, o tome sam puno pisao – zaključio je mons.Bogović.

Daljnje izlaganje imali su :

  • - dr.sc. Vladimir Sokol iz Muzeja Prigorje iz Sesveta, a koji je govorio o Gackoj u IX.stoljeću,
  • - doc.dr.sc. Hrvoje Gračanin s Filozofskog fakulteta, Odsjek za povjest iz Zagreba koji je govorio o Gotima – Guduskani – Gačani: promišljanja o etnonimu Gačani i horonimu Gacka u svjetlu ranosrednjovjekovnih narativa i suvremenih sistorografskih tumačenja
  • - doc.dr.sc. Krešimir Filipec s Filozofskog fakulteta, Odsjek za arheologiju iz Zagreba, govorio je o „Natio Guduscanorum“ između kneza Borne i Ljudevita
  • -            mr.sc. Tatjana Kolak- Muzej Like Gospić i Dalibor Šušnjić, dipl.arheolog - konzervatorski odjel Gospić prezentirali  su " Nove karolinše nalaze iz Gacke"
  • -           dr.sc. Radimir Jurić " - Arheološki muzej Zadar govorio je o Srednjovjekovnom  hrvatskom nakitu  u Gackoj i Krbavi.
  • Slijedila je rasprava, a u popodnevnom dijelu od 15,00 sati
  • -            prof.Enver Ljubović - Srednja škola dr.Antuna Barca iz Crikvenice  govorio je na temu " Granice, stanovništvo i plemeniti rodovi Gacke župe "
  • -           dr.sc. Marko Medved sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta - Teologija u Rijeci govorio je o " Nastanku i nestanku Otočke biskupije "
  • -           dr.sc. Milko Brković iz HAZU, Zavod za povjesne znanosti u Zadru imao je predavanje " Diplomatičko-povjesni sadržaj bule pape Pija II. o osnutku Otočke biskupije i grda ( 5.III. 1460 )
  • -          dr.sc.Ante Gulin iz HAZU - Zavod za povjesne i društvene znanosti iz Zagreba govorio je o "Otočkoj biskupiji, kaptolu i biskupu Petru Andrijeviću "
  • -          prof. Blaženka Ljubović iz Gradskog muzeja Senj govorila je o "Frankopansko razdoblje povjesti u političkim i društveno- gospodarskim odnosima Otočca i Senja
  • -          prof.dr.sc. Darko Žubrinić s Fakulteta elektronike i računarstva iz Zagreba imao je predavanje na temu " Hrvatska glagoljaška baština u Lici s posebnim osvrtom na Gacku "
  • -         dr.sc. Mladen Ibler ( Danska ) predavanje "Borg.Illirico 5 - prilog srednjovjekovnoj glagoljaškoj baštini Gacke "
  • -         dr. sc. Milan Mihaljević, dr.sc. Vesna Badurina Stipčević i dr.sc. Marinka Šimić iz Straroslavneskog instituta Zagreb govorili su o "Mjesto Dabarskoga brevijara među hrvatsko-glagoljskim liturgijskim kodeksima
  • -         prof. Andrea Radošević sa Staroslavneskog instituta iz Zagreba govorila je o Propovjed " Vrime esti nami ot sna vstati" iz Kolunićeva zbornika
  • -        dipl.iur. Milan Kranjčević s Katedre Čakavskog sabora pokrajne Gacke iz Otočca govorio je o "Značaj horonima Gacka u hrvatskoj povjesti i njegova refleksija do suvremenosti ".

 

 

 

Poslije je uslijedila rasprava, te prigodni kulturno -umjetnički program.

 

I.B.  srednjem vijeku" u povodu 550. obljetnice utemeljenja Otočke biskupije i prvog proglašenja Otočca gradom a u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar-Područni centar Gospić, HAZU - Razreda za društvene znanosti, Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke i Gackog pučkog otvorenog učilišta

 

  Vijesti - Sve