Katehetski dan o godini milosrđa

Subota, 5. 9. 2015.

Mons. Šporčić u svojoj je propovijedi na tragu evanđelja o ozdravljenju gluhonijema čovjeka poručio da smo često u mnoštvu ljudi prezaposleni da bismo mogli čuti sami sebe, pa čak i Isusa. Ponekad se bojimo biti sami sa sobom u tišini svoga doma, a osobito sami s Bogom u tišini svoga srca. Zbog toga često plaćamo visoku cijenu – nikada ne doživimo Božji dodir. Često se pitam kako to da i naši župljani, a posebno mladi i to oni odrasliji – viši razredi tako teško prihvaćaju pouku evanđelja. Imam dojam da se toga na svoj način „stide“. Kao da im je sramota biti pobožan, dobar, poslušan. Pa kada to jesu ne žele to i pokazati. Zašto takvo stidljivo stavljanje križa ne sebe, zašto je tako teško u crkvi pokleknuti? Trebalo bi biti s njima osobniji, bliži, odvojeno od mnoštva, od oka drugih. Pozivamo sve, posebno naše mlade, učenike svih škola da s početkom nove školske godine i vjeronaučne godine svrate pozornost i ljubav prema Kristu, Spasitelju koji nas želi izliječiti i osposobiti za slušanje veličanstvenih djela Božjih u prirodnom i nadnaravnom životu, da ih usvajamo i da nam dade snagu ispravnog govora o našim bližnjima i o svim stvarnostima života, zaključio je svoju poruku mons. Šporčić.

milosrdni poput ocaKatehetski dan nastavljen je u ordinarijatu gdje je mons. Šporčić podijelio kanonske mandate dijelu vjeroučitelja te im tom prilikom poručio: „Iza ovog komada papira koji vam je podijeljen stoji puno truda kojeg vidi samo Gospodin. Vi ste prvi iza prezbitera u Crkvi da omogućite mladima dodir s Bogom, odnosno o vama ovisi koliko ćete djece dovesti u Crkvu.“ Godina milosrđa, pastoralna je tema za Crkvu u svijetu za novu pastoralnu godinu pa tako i za Gospićko-senjsku biskupiju. Predavanje na spomenutu temu održao je p. dr. Danijel Koraca. „Ljubav se očituje u djelima a ne riječima, bila je polazna premisa poruke dr. Korace koji je istaknuo da je Božje milosrđe središnje u naviještanju evanđelja. U godini smo u kojoj slavimo jubilej, 50 godina od Drugog vatikanskog koncila kome je u središtu ljubav. Njime je Crkva osjetila potrebu i želju da ljudima pruži milosrđe, što je središte njena poslanja. Milosrđe je središnja poruka Novog zavjeta u kome je Crkva oaza milosrđa. 8. prosinca ove godine otvoriti ćemo vrata bazilike sv. Petar u Rimu ali i vrata svih naših katedrala i crkava za jubilarni oprost. Taj čin treba doživjeti kao važno hodočašće uz sakrament pomirenja.

Uz Katehetski dan održano je po tradiciji u Gospiću i prvo stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Gospićko-senjske biskupije za vjeronaučnu godinu 2015/16. U nazočnosti rekordnih 46 vjeroučitelja. Voditeljica stručnog vijeća Ivona Rendulić na početku je obradila temu „Nastava vjeronauka unutar smjernica kurikularne reforme“.
Novi sustav obrazovanja uključuje sve više informacija koji od učenika čini robota bez kreativnosti i kompetencija. Upravo je cilj kurikularne reforme da razriješi ta pitanja razvijanjem funkcionalne pismenosti i primjerenih kompetencija. U nastavi vjeronauka umjerenost treba biti prema odgojno-obrazovnim ishodima uz njihovo jasno određivanje. Kurikularni krug zatvaraju učenik, ishodi, sadržaji, metode i vrednovanja., zaključila je voditeljica Ivona Rendulić. Zatim je pohvaljen vjeroučitelj Željko Mucić iz osnovne škole Cetingrad koji je izradio Godišnji plan i program za nastavu vjeronauka za osnovne škole prema datim smjernicama, dok će taj isti za srednje škole izraditi Ana Stipetić iz gimnazije Bernardina Frankopana iz Ogulina.
Ivona Rendulić je u nastavku podnijela izvješće za rad stručnog vijeća za proteklu školsku godinu. Tijekom godine ona je uz suradnju ogulinskih vjeroučitelja izradila priručnik za župnu katehezu na 2. i 3. razred osnovne škole od 180 stranica, dok izrada istoga za 7. i 8. razrede još stoji radi slabog odaziva ostalih vjeroučitelja.
Konačno, izvješće o radu Katehetskog ureda podnio je predstojnik vlč. Nikola Turkalj. Uz važnost izrade priručnika za župnu katehezu jer je evangelizacija kroz župni vjeronauka ništa manje značajna od one školske. Naveo je proslavu katehetske nedjelje 21. rujna uz zaključak da je vrlo važan rad s roditeljima te da se tek kroz 3. generaciju roditelja vjeroučenika može očekivati saživljenost sakramentalnog života. Kod naredne vjeronaučne godine istaknuo je potrebu izrade jedne nastavne jedinice na temu milosrđe kao i potrebi da se nauči molitva krunice božanskog milosrđa. Na kraju su podijeljeni plakati s temom milosrđa za sve škole kao i privjesci s anđelom čuvarom.

gs vjeroucitelji

  Vijesti - Sve