Katehetski dan u biskupiji uz razmatranje papine enciklike “Radost evanđelja”

Srijeda, 3. 9. 2014.

„Dužni ste prenositi vjersku radost evanđelja uz plamen Duha Svetoga", istaknuo je na početku mise predstojnik KU vlč. Nikola Turkalj najavljujući novu pastoralnu godinu biskupije koja je u znaku „Godine evanđelja". Biskup Bogović u svojoj homiliji istaknuo je naglaske koji se očekuju u biskupiji vezano za najavljenu pastoralnu temu. „ Psiholozi ističu da poruke svatko shvaća na svoj način pogotovo u današnjem društvu gdje se laž postupno legalizira što je i put k nasilju", istaknuo je biskup zaključivši da se često gubi kontakt s čistom vodom evanđelja. Nastavimo put pape Franje prema siromašnima i potrebitima jer se niti Isus nije visoko penjao nego je ostajao tamo gdje ljudi žive. Nikada se nemojte oslanjati samo na sebe i znanje već oslonac tražite na Bogu, zaključio je svoju poruku biskup Bogović.
Katehetski dan nastavljen je u ordinarijatu gdje je biskup Bogović podijelio kanonske mandate vjeroučiteljima. „ Znanje bez ljubavi je štetno. Dužnost vam je propovijedati evanđelje koje je samo jedno", istaknuo je u obraćanju vjeroučiteljima biskup te im zaželio puno sreće i zadovoljstva u činjenju posla.
„Evangelii Gaudium – Radost evanđelja naziv je apostolske poslanice pape Franje u kojoj govori o mogućim pomacima pred izazovima u današnjem svijetu o čemu je održao predavanje dr. Ivan Šimunović. U svojoj pobudnici papa Franjo je izrekao što bi trebalo raditi na području nove kateheze pošto je danas ugrožen prijenos vjere iz obitelji. U današnjem urbanom svijetu čovjek izabire ono što mu se nudi i sve se više u pitanje dovodi vjera starijih. Najveća trauma današnjice je rascjep vjere i kulture. Kateheza time postaje glavna poluga u obnovi župne zajednice. Narod koji je danas biblijski neishranjen snižava kriterije i razvodnjava vjeru pri čemu se posebno ističe značaj župne kateheze. Crkva treba postati ne defanzivna već misionarska, treba izlaziti na periferiju siromašnima i distanciranima. Crkva svoju introvertiranost treba rješavati širenjem radosti i bavljenjem ljudima, a ne samom sobom. Sve što nema čvrste temelje ruši agresivni sekularizam pa u društvo trebamo unositi duhovne evanđeoske vrednote novim dinamizmom. Iako je važan sadržaj, još je važniji način prenošenja evanđelja. Dr. Šimunović podijelio je svim vjeroučiteljima dekalog za suvremenog evangelizatora kojim će se bolje osvijestiti uloga katehete. Glavni evangelizator je Duh Sveti čije djelovanje je najznačajnije u obitelji i biblijskim zajednicama. Nadvladajmo pesimizam i budimo odlučni misionari u vršenju župnog vjeronauka, zaključio je svoje razmišljanja dr. Šimunović.
Slijedilo je zatim prvo stručno vijeće u novoj vjeronaučnoj godini. Oko trideset nazočnih vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola na početku je pozdravio predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj i tajnica s. Robertina Medven.
Voditeljica stručnog vijeća za osnovne i srednje škole Ivona Rendulić predstavila je novokoncipirane metodske pripreme za nastavu vjeronauka koje će se koristiti u cijeloj Riječkoj metropoliji kao i vodič kroz pripreme. Svrha je vodiča po njenim riječima pomoć u što stručnijem, preciznijem i uspješnijem planiranju vjeronaučne nastave s jasno definiranim ishodima učenja kao i metodičkim sustavima, oblicima i metodama rada, sredstvima i pomagalima te kritičkim osvrtom. Voditeljica je zatim podnijela izvješće o radu za proteklu vjeronaučnu godinu u ime vijeća za osnovne škole kao i u ime donedavnog voditelja za srednje škole Daria Košćaka. Naime od ove godine voditeljica Rendulić je imenovana za voditelja oba aktiva.
Na kraju je predstojnik vlč. Nikola Turkalj dao osvrt na proteklu pastoralnu godinu u biskupiji koja je bila u znaku „odgoja za slobodu u znaku križa" te najavio novu koja je u znaku „radosti evanđelja". U biskupiji je djelovalo 59 vjeroučitelja od čega 43 laika, 14 svećenika i dvije časne sestre. Dao je skupno izvješče na ocjene koje su dali ravnatelji za vjeroučitelje od kojih su samo dvojica dobili negativne ocjene. Posebno je zahvalio voditeljici Ivoni Rendulić koja je radila na priručniku za župnu katehezu. Na kraju je predstavlejn vremenik Katehetskog ureda za 2014/15. godinu.

gs-misa-katehet-danags-mandatigs-ivona-rendulic

  Vijesti - Sve