Mjere Stožera civilne zaštite za Badnjak i Božić

Petak, 18. 12. 2020.

Mjere Stožera civilne zaštite za Badnjak i Božić

Poštovana braćo svećenici,

naša Domovina suočena je s velikim brojem zaraženih od virusa COVID-19, mnogi su nažalost i umrli od posljedica ove zaraze te ne znamo kada će nestati ovo zlo iz našega života. Približavanjem božićnih blagdana Nacionalni stožer civilne zaštite RH dostavio nam je nove mjere koje se odnose na vjerska slavlja za Badnjak i Božić. Kao građani dužni smo poštovati mjere civilnih vlasti, a vjernička dužnost nas u savjesti još više poziva na očuvanje zdravlja i brigu kako za sebe tako i za naše bližnje. 

Stoga ovaj Biskupski ordinarijat poštujući upute mjerodavnih institucija i službi određuje da se poštuju sljedeće odredbe u svim župama na području Gospićko-senjske biskupije:

1. Trajanje svetih misa u božićno vrijeme, a osobito polnoćku, treba koliko je moguće skratiti. To skraćivanje ne smije ići na štetu dostojanstva i svetosti euharistije. Preporučuje se povećati broj svetih Misa da bi se raspodijelila prisutnost vjernika. Umjesto svete Mise u pola noći traži se pomicanje u raniji termin tako da bi Misa završila do 22 sata.

2. U crkvama maksimalni broj vjernika na misi ograničiti na način da se udovolje slijedeći uvjeti: broj vjernika koji mogu istovremeno biti u crkvi ovisi o unutarnjoj površini crkve na način da ne smije biti više od jednog vjernika na sedam (7) kvadratnih metara prostora predviđenog za vjernike. To znači da se broj vjernika u crkvi određuje na temelju kvadratnih metara prostora unutrašnjosti crkve (u površinu crkve se u ovom slučaju ne računa prostor oko oltara) te istovremeno treba osigurati dva metra razmaka u svim smjerovima između vjernika na misi.

3. Obavijest o najvećem dopuštenom broju vjernika na misi treba biti istaknuta na ulazu u crkvu, a župnici trebaju obavještavati župljane da sve ovo poštuju.

4. Članovi istog kućanstva i obitelji koje zajedno dođu na misu, ne trebaju održavati međusoban razmak od dva metra, ali između jednog kućanstva/obitelji i drugog kućanstva/obitelji treba biti razmak od dva metra. Preporučujemo odrediti klupe koje su namijenjene vjernicima koji dolaze u grupama iz istog kućanstva/obitelji (npr. prvih par klupa).

5. Radi osiguravanja udaljenosti neka se koristiti tek svaki drugi red klupa i treba označiti koje su klupe predviđene za vjernike a koje se ne mogu koristiti.

6. U redu za pričest treba održavati razmak od dva metra i smjer kretanja treba biti takav da se nakon pričesti ne vraća vjernik istim putem kojim je išao na pričest već da zaobiđe klupe i vrati se na svoje mjesto.

7. Cijelo vrijeme boravka u crkvi (osobito za vrijeme govora i pjevanja), vjernici trebaju nositi masku (osim u vrijeme pričesti).

8. Odustati od zbornog pjevanja, pjevanje jednostavnih napjeva koje će vjernici pjevati na svojim mjestima je moguće.

9. Pri ulasku u crkvu, potrebno je dezinficirati ruke.

Podsjećamo da su i dalje na snazi mjere koje su ranije donesene: dijeljenje svete pričesti na ruku, obvezno nošenje zaštitnih maski svećenika i vjernika, uklanjanje blagoslovljene vode i ispuštanje pružanja mira. Također, tamo gdje je moguće neka se organiziraju prijenosi svetih misa iz župnih crkvi putem medija i društvenih mreža kako bi vjernici koji nisu u mogućnosti doći na svetu misu ipak mogli biti duhovno povezani sa svojom župnom zajednicom.

Još jednom pozivam vas braćo svećenici i sve vas dragi vjernici da poštujući ove mjere pokažemo kršćansku solidarnost i odgovornost. Danas smo vam dostavili dopuštenje, u skladu s Dekretom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, da smijete za svetkovine Božića, Marije Bogorodice i Bogojavljenja slaviti četiri svete mise. Važno je da u ovim svetim vremenima omogućimo vjernicima da sudjeluju na svetoj misi uz poštivanje epidemioloških mjera. Kao kršćani trebamo gajiti nadu da će ovo stanje proći. Ne smijemo dopustiti da izvanjske smetnje onemoguće Isusu da se rodi u našim srcima.

 

S tim mislima želim vam blagoslovljene dane do Božića.

 

 ✠ Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski

  Vijesti - Sve