Održan prvi Dan obitelji Gospićko-senjske biskupije – najbolja je obiteljska škola

Subota, 3. 5. 2014.

Biskup Bogović na početku je zahvalio svima onima koji su obitelji izanimirali da dođu na Udbinu te iskazao potrebu molitve Bogu da prati naše obitelji pred velikim kušnjama kojih smo svjedoci zadnjih godina. Dr. Hodžić kao prvi predavač roditeljima je ukazao na njihovu ulogu u spolnom odgoju djece. Koji odgoj vodi slobodi, a koji zarobljava, zapitao se dr. Hodžić te prezentirao službene dokumente crkve na tu temu od enciklike sv. pape Ivana Pavla II. „Obiteljska zajednica“ iz 1981. preko povelje o pravima obitelji iz 1983. godine te kao glavnog izvora „Teologije tijela“ Ivana Pavla II. Prema njima spolnost je božji dar i blago prema kojima se treba primjereno postupati. Predavač je zatim istaknuo temeljna načela ljubavi, načine kako razgovarati s tinejdžerima te potrebu suglasja roditelja s crkvom i školom za dobrobit djece.

Mr. sc. Zrinka Gregov s VERN-a je govorila o odgoju za ispravan odnos ka materijalnim dobrima. Pokušala je prezentirati kršćanski stav prema novcu i materijalnim dobrima što je vrlo značajno jer se u Bibliji u 2350 redaka govori o novcu i materijalnim dobrima, a samo 500 o molitvi. Sve počinje kod davanja džeparca djeci pri čemu ga treba pravilno usmjeriti na štednju i način zarađivanja. Bitno je da djeca nauče razlikovati želje od potreba.

Nakon pauze slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio biskup Bogović a koje je glazbom animirao združeni dječji zbor biskupije pod vodstvom s. Ljubomire Lešić i župnih animatora. Uz biskupa koncelebriralo je više svećenika biskupije među kojima svih šest dekana. Biskup je u propovijedi istaknuo temeljnu činjenicu da je obitelj slika božja, a dijete je slika svojih roditelja. Dijete kao kamera upija sliku i čuva ju, a ako se prema njemu projiciraju dobri osjećaji, slika koju dijete prima će biti film o Presvetom Trojstvu. Najbolja škola na svijetu je obiteljska škola, a najvažniji su predmeti odnos roditelj-dijete, muž-žena, brat-sestra, jači-slabije, stariji-mlađi, odnos prema radu, društvu i prirodi. Što ljudi donose više zakona znači da je zatajila obiteljska škola. Biskup je na kraju izrazio nadu za bolje sutra jer su Hrvati zadržali vrednote i u njima ima zdravog tkiva. Pravi put moguće je naći uz pomoć navigacije i unutarnjeg radara kojeg je u nas kada smo kršteni ugradio Bog. A ta navigacija nas upućuje na ljubav prema Bogu i bližnjemu, zaključio je svoju propovijed biskup Mile Bogović.

Zatim je slijedio inspirativno dramsko skazanje mladih župe sv. Križa iz Ogulina pod nazivom „Životna borba“ o pobjedi dobra nad zlim i života nad svih đavoljim ponudama današnjice. Svoj dio u dramskom dijelu susreta uzeli su i najmlađi koji su pokazali svoje glazbeno-scenske vještine koje su naučili od župnih animatora tijekom Dana obitelji.

Susret je završio kratkim euharistijskim klanjanjem pred Presvetim kojeg je predvodio čuvar svetišta i domaćin, župnik i dekan udbinski mons. mr. Tomislav Rogić. Posebno treba istaći desetak obitelji koje su na Udbinu hodočastile dva dana iz Brinja i Otočca.

udb-dan-obiteljiudb-dan-obitelji3

  Vijesti - Sve