Provincijal fra Nikola Barun predslavio Stepinčevo u Ogulinu

Subota, 8. 2. 2014.

Misu su uzveličali bogoslovi i kandidati provincije. Misu je glazbom animirao veliki župni zbor uz orguljsku pratnju Sanija Francetića.
Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac bio je pravi čovjek za pravo vrijeme, duhovno i intelektualno jak uvijek je pomagao ljudima, Srbima, Židovima u teškim vremenima. Od nove komunističke vlasti bio je osuđen jer je bio čovjek. Godine 1945. nije bježao s poraženom vlasti već je ostao sa svojim narodom. Osuđen je bio na 16 godina strogog zatvora jer nije htio odvojiti Crkvu od Rima a u zatočeništvu u Lepoglavi i Krašiću bio je utjeha brojnim svećenicima. Tješio ih je i pozivao na hrabrost, vjeru u Boga i domovinu i bolju budućnost. I svojom smrću njegov grob u zagrebačkoj prvostolnici bio je trajna inspiracija mnogim Hrvatima u vremenu komunizma. Stepinac je uzor kako se voli domovina, čovjek i svoj narod. U današnje teško vrijeme više nego ikada nam treba takvih misionara i vođa, zaključio je fra Nikola uz poruku da se ne odajemo pesimizmu a homiliju je završio molitvom o Stepincu.
Stepinčevo je proslavilo blizu 500 vjernika u nikada punijoj crkvi a nazočili su svečanosti i karlovački župan Ivan Vučić, ogulinski gradonačelnik Jure Turković sa zamjenikom Tonom Radočajem i predsjednikom gradskog vijeća Milanom Sabljakom.

  Vijesti - Sve