Sjednica odbora za nacionalnu proslavu 1700 godina Milanskog edikta

Ponedjeljak, 22. 7. 2013.

Zato će ovogodišnja proslava nebeske zaštitnice župe Rakovica sv. Jelene proslava sv. Jelene prijeći granice župe i biskupije i dobiti nacionalno značenje pa je iz tog razloga i osnovan odbor za proslavu. Na čijem čelu je gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović a zamjenik je načelnik općine Rakovica Franjo Franjković. Biskup je otvorio sjednicu i pozdravio članove odbora: župnika Petra Boguta, gen. vikara Tomislava Šporčića, mons. Tomislava Rogića, vlč. Nikolu Turkalja, vlč. Josipa Štefančića, dekana mons. Milu Pecića te načelnika općine Rakovica Franju Franjkovića, njegove suradnike Zdenku i Vladu Božičevića, Zorana Luketića i ostale.
Slavlje će početi dolaskom KUD-ova, braniteljskih i ostalih udruga na mjesto slavlja 18. kolovoza u 10.30 sati. Misa koju će predvoditi kardinal Bozanić počinje u 11 sati uz izravni prijenos HRT-a. Uz kardinala bit će predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, biskup domaćin mons. Mile Bogović, svećenici, ministranti. Oltar će biti podignut pred crkvom na otvorenom. Voditelj kroz program bit će mons. Tomislav Rogić, upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Pjevanje će predvoditi senjski pjevački zbor s g. Ivanom Prpićem Špikom. Očekuje se velik broj vjernika. Pozivaju se braniteljske udruge, vatrogasci, lovci, udruge mladih na ovo slavlje. Jelena – velika žena i majka – poziva posebno udruge žena. Društvo Hrvatska žena i pokret U ime obitelji već su započeli pripreme za dolazak.
Razlog tako velikom slavlju leži u činjenici da su neki ljudi svojim odlukama promijenili povijest. Sv. Jelena, majka cara Konstantina, ima nezaobilaznu ulogu u tim velikim događanjima. Car je Konstantin prepoznao u križu znak pobjede. Udareni su temelji i počelo je novo razdoblje koje traje do naših dana. Suparništvo između duhovne i svjetovne vlasti pomalo će stvoriti pretpostavke demokratskog društva. Upravo se na sastanku u Rakovici vidjelo kako civilna vlast i crkva mogu plodno surađivati na dobrobit građana. Tiskovna konferencija bit će 13. kolovoza u Rakovici na kojoj će biskup i načelnik Franjković iznijeti detalje slavlja. 

  Vijesti - Sve