Slunjski godišnjak Mostovi o 15 godina biskupstva mons.dr. Mile Bogovića

Petak, 19. 12. 2014.

Suradnici su župnici župa Slunjskog dekanata Antonio Čutura, Marijan Ožura, Mile Šajfar, Anto Marić i Andrija Kekić. Naslovnica Mostova posvećena je biskupu Bogoviću koji je protekle godine obilježio veliki jubilej, zlatnu misu u Slunju kao i 15 godina biskupske dužnosti, dok na zadnjoj stranici dominiraju mladi Slunjskog dekanata na planinarskom križnom putu kao i nacionalnom susretu mladih u Dubrovniku. Mostovi na 282 stranice prate crkvena zbivanja tijekom 2014. godine u župama Slunjskog dekanata ali i svjetovna događanja u gradu Slunju te općinama Rakovici i Cetingradu. Novi broj Mostova je 29. po redu, što znači da približava jubilej od tri desetljeća pedantnog kroničkog zapisa svih događanja u župama Slunjskog dekanata kao i prostoru Korduna.
Nakon uvodnih riječi urednika mons. Pecića, poruku čitateljima Mostova upućuje gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović vezano za aktualnosti u Slunjskom dekanatu. Mostovi zatim donose katolički kalendar, astronomske i vremenske podatke za 2014. godinu, shematizam katoličke crkve u svijetu, Hrvatskoj, Gospićko-senjskoj biskupiji te Slunjskom dekanatu. Slijede važni statistički podaci o stanovništvu Hrvatske te se donosi popis tiskovnih i elektronskih medija u Gospićko-senjskoj biskupiji.
U rubrici „Dogodilo se 2014. godine" Mostovi donose kroniku najvažnijih događaja u Slunju i susjednim župama kao i događaje značajne za cijelu biskupiju i šire. U rubrici „Događaji koje ćemo pamtiti" bilježi se zlatna misa biskup Bogovića, planinarski križni put, nacuionalni susret katoličke mladeži u Dubrovniku i beatifikacija dvaju papa U rubrici «Naša razmišljanja» Mostovi donose niz tekstova i promišljanja urednika mons. Pecića o prihvaćanju dara spasenja.
Glavni dio Mostova je prikaz kronika župnih zbivanja za Slunj, Blagaj, Cvitović, Lađevac, Cetingrad, Rakovicu, Drežnik ,Vaganac i Zavalje. U rubrici «Iz povijesti» donosi se članak o senjskoj hidrocentrali ili munjari kao i djelomični popis žrtava Drugog svjetskog rata i poraća u Prijeboju, Rudanovcu i Kapeli. Slijedi rubrika Preporučujemo knjige te kutak humora pod nazivom „Nasmijmo se ".

  Vijesti - Sve