Svetkovina Bogojavljenja u senjskoj katedrali Uznesenja BDM

Nedelja, 5. 1. 2014.

Nakon misnih čitanja i navještaja evanđelja, po običaju Crkve na svetkovinu Bogojavljenja, proglašava se svetkovanje Vazma i tijek liturgijske godine koja ima svoju logiku i ritam kroz božićni i vazmeni svečani vremenski krug koji slijedi simboliku brojeva, a kako je to zabilježeno u Djelima apostolskim.
Župnik Pavlić se na početku propovijedi osvrnuo na taj običaj Crkve i upoznao vjernike s Vazmenim ciklusom liturgijske godine, koji obuhvaća vremensko razdoblje od prve korizmene nedjelje (zapravo od Pepelnice, Čiste srijede) do Duhova, također je spomenuo i ostale svetkovine koje slavimo do kraja liturgijske godine tj. prve nedjelje došašća 30. studenog 2014. Također se osvrnuo na svetkovinu koju danas slavimo, Bogojavljenje tj. Božje očitovanje svim ljudima, cijelome svijetu. Vjerujemo da se Bog objavio kao Spasitelj za sve ljude. Nastavio je Tri mudraca koji su se prema evanđelju, došli pokloniti novorođenom Isusu u Betlehemu, predstavljaju sve narode. koji žive izvan židovskoga svijeta. Mudraci su novorođenom Isusu prinijeli darove, zlato, tamjan i smirnu. Darovi imaju duboku simboliku i značenje, zlatom, priznaju njegovo kraljevstvo i vlast, tamjanom, priznaju slavu njegove božanske naravi i njegovu mudrost, daruju smirnu (pomast) - plemenitu mast, jer su vjerovali da je čovjek i da će umrijeti za ljudske grijehe tj. u njegovo spasenjsko čovještvo po križu, smrti, ukopu i uskrsnuću.
Zaključio je temeljna poruka svetkovine Bogojavljenja je doista radosna poruka spasenja u Isusu za sve ljude. To svjedoče i tri mudraca, po kojima se također daje prepoznati kao Bog svih ljudi, svih naroda.
Za svetkovina Bogojavljenja i nakon nje vezuje se blagoslov kuća koji simbolizira da će se u obitelji živjeti kršćanskim, to jest Kristovim životom, po načelima Evanđelja. Nakon svete mise tradicionalno je blagoslovljen župni dom Župe Uznesenja BDM.


Priredila Blaženka Ljubović, prof.

  Vijesti - Sve