Svijećnica u Senju

Četvrtak, 6. 2. 2014.

U svojoj propovijedi Župnik je pojasnio blagdanska čitanja iz Evanđelja, također se osvrnuo na Isusovo djetinjstvo i važnost Evanđelja u naviještanju vjere. Govoreći o liturgijskoj godini spomenuo je Božićno vrijeme - otajstvo Isusova rođenja i vrijeme nakon Božića tj. vrijeme kroz godinu u kojem je Isus javno djelovao. U nastavku propovijedi objasnio je višeznačnost Isusovog prikazanja u Hramu. Kazao je, to što su Marija i Josip prikazali Isusa u Hramu govori nam da su Josip i Marija bili pobožni te da su vjerno obdržavali židovske vjerske propise. A to što su prinijeli dvije grlice ili dva golubića za prvorođenca, kako je rečeno u Zakonu Gospodinovu za prikazanje u Hramu govori nam da su bili siromašni, jer po tom Zakonu za prikazanje se prinosi žrtva – dar na žrtvenik, bogatiji su prinosili janje, a siromašniji dvije grlice ili dva golubića. Isus u Hramu susreće služitelje Hrama koji predstavljaju pobožni židovski puk, starca Šimuna koji ga naziva „svjetlost na prosvjetljenje naroda” i proročicu Anu koja nije napuštala Hram, danju je i noću služila Bogu, njeno služenje nagrađeno susretom s Djetetom Isusom. Njihova starost ih nije spriječila da prepoznaju i u naručje prime vječnu mladost u obostranom obogaćenju. Ovaj susret nam govori da je Isus bio prihvaćen od Židovskog naroda i od onih koji vjeruju u Boga, a Ana i Šimun ne predstavljaju samo Židove nego sve one koji danas traže Boga. Stoga Isus nije poslan samo Židovima, on pripada narodu štoviše narodima, čovjeku.
Na kraju je zaključio blagdan Svijećnice se naziva blagdan susreta, Isus se susreće sa svojim vjerničkim narodom sa Šimunom i Anom u Hramu uz pomoć Isusove majke Marije koja ga drži u naručju. Svijećnica nam dakle poručuje da Boga možemo susresti u Hramu u zajedništvu s Marijom, ako Mariju odaberemo za svoju duhovnu majku kao što je nosila Isusa, nosit će i tebe i mene, ako joj predamo svoje srce.
Blagdan Svijećnice u Katedrali uveličala su dva krštenja, naime tijekom svete mise sakrament krštenja primili su dječak i djevojčica, koji su tim činom postali članovi Kristove zajednice.

Priredila :
Blaženka Ljubović, prof.

  Vijesti - Sve